De ce nu câștigă stânga, și nu pierde dreapta?

E o întrebare pe care demult mi-o pun, dar nu am făcut-o public: De ce în Republica Moldova nu câștigă după 2009 încoace, stânga, dar și nu pierde dreapta?

Această bucată de Pământ pe care unii o vor și o văd țară, este o făcătură artificială: Ea e „țară” pentru stânga revanșardă – comunistă și socialistă și o bucată de Pământ rătăcită în Estul Europei, a României, pentru partiduțele de dreapta, care au mai rămas prin zonă, mai corect, parte înstrăinată a României. 

Partiduțe pentru că cel mai mare – Partidul Popular Creștin Democrat – cu concursul cel mai mare al liderului său, Iurie Roșca, a fost sacrificat acum vreo 10 ani. 

(Într-un șir de articole pe care eu le-am publicat, iar apoi le-am făcut grămăjoară în cartea  „Umbre din oglinzi”, eu am argumentat acest lucru. Și deși am spus lucrurilor pe nume, nici astăzi unii simpatizanți ai partidului mort, ucis de cel mai grav dușman al lui, nu-mi pot ierta adevărul spus franc.)

Dar să revenim la temă: de ce nu câștigă stânga și nu pierde dreapta în strugurele de poamă de pe harta „Uniunii”, cum era numită R. Moldova pe vremea sovietică de un poet? Pentru că stânga e în minoritate oricât de tare s-ar rățoi ea cu toți rusofilii din R. Moldova, iar dreapta nu pierde, deși e inertă, ca să nu zic altfel, pentru că e mai mare numeric. Două treimi e totuși mai mare decât o treime (de populație) deși o bună parte din aceste două treimi acționează aproape inconștient atunci când e vorba de interesul național al R. Moldova.

O atare stare de lucruri ține R. Moldova în echilibru, dar e un echilibru monstruos și periculos. Dovadă sunt evenimentele produse cu prilejul și în ajun de Ziua Victoriei – 9 mai. Câteva tanchete, blindate americane, care fac drum prin câmpul minat și salvează răniții care au ajuns la Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale din capitală, au mișcat stânga socialistă “până la lacrimi”. La 9 mai ortacii lui Ig. Dodon au și ieșit la protest, “la defilare” contra trupelor americane.

De ce acest echilibru e monstruos? Pentru că are picioare ideologice, imperialiste. Simplu de explicat, dacă-ți pui o întrebare și mai simplă: ar fi ieșit socialiștii revanșarzi ai lui Ig. Dodon la protest dacă în Piața Marii Adunări Naționale nu ar fi fost trupe americane, ci ruse? Evident că nu. Stânga, prin urmare nu a câștigat, mai curând s-a făcut de râs, iar dreapta nu a pierdut pentru că a tăcut, a încuviințat ceea ce i-a servit guvernarea. De fapt altfel nici nu putea să fie.

E periculos și monstruos acest echilibru și ține R. Moldova într-un suspans de lungă durată, spre părere de rău.

Ion Mititelu

sursa: cuvantulliber.md

Write a comment

Comments: 0