(GALERIE FOTO) Sculptorul belgian Idel Ianchelevic, originar din Leova, a fost comemorat prin dezvelirea unui bust în Parcul orășenesc

La data de 7 iunie 2016, la ora 11.00, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău a organizat, în oraşul Leova, dezvelirea bustului sculptorului Idel Ianchelevici, lucrare realizată de artistul plastic din R. Moldova, Anton Vlas și finanțată de Institutul Cultural Român.

 

La eveniment au fost prezenți E.S. Marius Gabriel Lazurca, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Românei în Republica Moldova, Nagy Mihály Zoltán, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, Levente Saş, consulul general al Ungariei în Republica Moldova, Gudumac Ion, preşedintele raionului Leova, Vitalie Gărgăun, primarul orașului Leova, acad. Valeriu Matei, directorul ICR Mihai Eminescu, Chișinău, Anton Vlas, sculptor, împreună cu alți reprezentanți ai autorităților centrale și locale

 

Idel Ianchelevici s-a născut la 5 mai 1909 în Leova, într-o familie de ţărani evrei. De mic copil a fost pasionat de plămădirea unor figurine din lut, ceea ce a devenit treptat o preocupare permanentă. Aflat ca recrut la Galaţi, el reuşeşte să realizeze busturile a 14 voievozi, la propunerea  comandantului regimentului, busturi care se află astăzi la Muzeul de Arte Vizuale din Galați. În 1931 se află la Liege, în Belgia, pentru a studia Artele Frumoase, absolvind şcoala cu Magna cum laude, în numai doi ani. În 1938 devine celebru cu lucrarea „Apelul” amplasată la intrarea în oraşul belgian Louvier.

 

După război se stabileşte lîngă Paris, în localitatea Maisons Laffitte, unde a organizat un muzeu propriu. În 1948 este desemnat ambasador cultural al Israelului în lume. A realizat monumente în for public în mai multe oraşe europene. În 1985 donează 350 de desene în tuş şi opt sculpturi Muzeului Naţional de Artă al României. În 1990 recapătă cetăţenia română, iar în anul 1992 este ales Membru de Onoare al Academiei Române. Face o donaţie importantă Muzeului de Arte Vizuale din Galați, unde o sală poartă numele său. Idel Ianchelevici s-a stins din viaţă în localitatea Maisons Laffitte, la 26 iunie 1994.

Write a comment

Comments: 2
 • #1

  Cant (Wednesday, 08 June 2016 12:41)

  SPeram ca e pe mult timp caci de**lii din parcul nostru sunt i nstare de tot!!! Tara minunilor!!!

 • #2

  Traiasca d-ul Matei.Cu adevarat patriot. Ne-am mindrit si ne mindrim/ (Friday, 10 June 2016 02:47)

  Tra

  iasca D-ul Matei . Cu adevarat patriot .Ne-am mindrit si ne mindrm ,penru ca ne duce faima in lume