Unele primării din țară nu pot achita creditele accesate de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. CARE ESTE DATORIA ORAȘULUI LEOVA ???

Auditul efectuat de Curtea de Conturi a descoperit mai multe probleme în cadrul Programului de Dezvoltare a Companiilor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare, în ceea ce privește calitatea lucrărilor efectuate, precum și restanțe la achitarea creditului luat de la BERD.

 

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a examinat în cadrul ședinței publice din 22 iulie curent Raportul auditului Proiectului „Programul de Dezvoltare a Companiilor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare".

 

Pentru finanțarea Proiectului au fost contractate mijloace financiare în sumă de 30,0 mil. euro, dintre care 20,0 mil. euro - sub formă de credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, și, respectiv, 10,0 mil. euro - grant de la Fondul de Investiții de Vecinătate.

 

Acest proiect a fost destinat pentru 6 localități selectate din Republica Moldova (Leova, Ceadîr-Lunga, Orhei, Hîncești, Florești și Soroca), care și-au asumat responsabilitatea de a regionaliza serviciile de alimentare cu apă și canalizare prin extinderea activității operatorilor apă-canal în localităţile beneficiare de proiect. Astfel, se atestă că dinamica și nivelul indicatorilor de performanță realizați de către operatorii apă-canal nu corespund nivelului și scopului prevăzut în Proiect.

 

Totodată, neonorarea integrală și în termen a obligațiunilor de rambursare a împrumutului de către împrumutați implică achitarea acestuia din bugetul de stat prin dezafectarea mijloacelor de la destinația inițial prestabilită, precum și suportarea unor cheltuieli suplimentare ineficiente pentru achitarea penalităților din cauza neachitării în termen.

 

Ca rezultat, unele Consilii locale nu și-au onorat obligațiunile contractuale privind achitarea sumelor aferente diferențelor valutare, acestea fiind achitate de către operatorii apă-canal. Potrivit schemei de rambursare integrală a împrumutului acordat, prima achitare a fost stabilită pentru 19 decembrie 2013 și ultima - pentru 19 iunie 2025, suma tuturor tranșelor fiind de 416,7 mii Euro.

 

Precizăm că rata de rambursare, pe care este obligată să o achite anual primăria or.Leova, este de aprox. 1,7 milioane lei.

Astfel, suma totală care urmează a fi achitată pînă în 2025, ar depăși suma de 15 milioane lei.

 

 

sursa: allmoldova.com

Write a comment

Comments: 0