(GALERIE FOTO) Colaborare productivă între apicultorii din Leova și cei din Franța

În perioada 30 iunie – 18 iulie 2016, consultantului Incubatorului de Afaceri Leova, Ion Para, care este și președinte al Asociației Apicultorilor din Raionul Leova, a efectuat o vizită de studiu în orașul Nice din Franța. 

Scopul vizitei menționate a fost determinat de inițierea unei colaborări avantajoase cu apicultorii din regiunea Provence-Alpes-Cote d'Azur, în domeniul axat pe creșterea mătcilor și anume obținerea în bază de selecție a unui material genetic prolific, care să asigure dezvoltarea unor familii puternice de albine, cu puiet rezistent la boli și productivitate ridicată.

Deosebit de remarcantă în cadrul acestei vizite a fost atît invitația și ospitalitatea familiei Dmitrii și Zalina Ghecev, originari din s.Cuporani, raionul Leova, cît și experiența acestor persoane în administrarea unei afaceri performante din domeniul apiculturii.

Combinația reușită a brizelor de curenți maritimi și a condițiilor excelente de amplasare în relieful muntos  a 7 stupine, le asigură acestor antreprenori un rezultat impresionant în gestionarea afacerii, iar materializarea practică a cunoștințelor, altor doi angajați,  Nicola și Matie, garantează cu performanță stabilă un succes impresionant.

Metodele contemporane de laborator, practicate de speciaiștii din Franța, garantează cu o exactitate matematică,  succesul și reușita acestui gen de afacere.

 

Rezultatele scontate ale acestei vizite de studiu se reduc la următoarele :

 

- în afara metodelor clasice  renumite Jenter, Miller, Ruttner, Nicot – de  creștere a mătcilor, a fost studiată o metodă practică avansată, australiană, de creștere a reginelor;

- au fost aduse exemplarele de mătci de rasă, ale speciilor de albine Carnica, Legustica, Noir, Buckfast, Caucaziană și Carpatică, obținute prin selecție în Franța, care ulterior le-au fost atribuite gratis apicultorilor Teodorovici Andrian, Para Ion, Jugănaru Igor, Zaharia Nicolae, Moisa Gheorghe, cu scopul și obligațiunea de :

-          a crea la nivel local noi familii de albine cu utilizarea mostrelor propuse;

-          a documenta și monitoriza pemanent comportamentul și dezvoltarea familiilor  de albine noi formate,cu scopul stabilirii speciilor de regine ce urmează a fi importate în anul 2017;

-          a obține mătci noi , în condițiile locale  prin transvazarea materialului genetic reproductiv.

 

A fost adus echipamentul și utilajul specific, corespunzător acestei metode, care urmează să fie multiplicat în atelierele de tîmplărie și livrat persoanelor cointeresate.

În prima jumătate a lunii august, se preconizează continuarea colaborării inițiate la nivel local, prin desfășurarea în cadrul raionului, a unei vizite a reprezentanților mediului de afaceri în domeniul apicol din Franța.

În cadrul acestei vizite, sunt planificate demonstrații a unor stupine moderne din raion, administrate de tinerii apicultori, în scopul inițierii unor proiecte investiționale și stabilirea unei colaborări reciproc avantajoase, în domeniul apiculturii.

 

Cel mai valoros și mai impresionant rezultat este faptul că reprezentantul mediului de afaceri din Franța, un concetățean de-al nostru, după pribegie îndelungată și luptă înverșunată  pentru existență în străinătate, fără un oarecare suport, bazîndu-se doar pe puterile proprii și susținerea familiei, a obținut un succes formidabil în afacere și s-a realizat ca personalitate nu în țara natală, dar în altă țară care i-a evidențiat capacitățile și l-a stimulat spre dezvoltare.

 

sursa: Incubatorul de Afaceri Leova


Write a comment

Comments: 0