Spitalul Raional Leova va fi lichidat ?! IATĂ CE SPUNE MINISTRUL SĂNĂTĂȚII !

La împlinirea unui an de mandat, Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a acordat un interviu pentru Radio Europa Liberă, în care s-a referit la realizările și perspectivele de dezvoltare a sistemului medical din țara noastră.

Fiind întrebată de ce reforma spitalicească rămîne deocamdată ,,în sertar'', dna ministru a venit cu unele precizări:

„Noi ne-am asumat ca angajamente interne, ca timp, să zicem, să reușim inițierea reformei spitalicești până în primul trimestru al anului 2016. Dar ne bucurăm că avem susținerea experților străini și, cu ajutorul experților de la Organizația Mondială a Sănătății, și a asistenței tehnice pe care o avem de la Banca Mondială, am reușit să avansăm foarte mult la etapa preparatorie a reformei. Spre deosebire conceptual de ceea ce găsisem, atunci când am venit la minister, am elaborat și un proiect pilot pentru reforma de regionalizare. Pentru că totuși a face o reformă la nivel de țară înseamnă un risc prea mare, atunci când eviți etapa de pilotare. Și am decis că vom demara un proiect pilot în Hâncești, Leova și Cimișlia. Suntem la etapa de definitivare a unității de implementare a acestei reforme. Îmi doresc foarte mult să reușim.”

 

Ruxanda Glavan, Ministrul Sănătății 

În același timp, Glavan a precizat că reforma nu înseamnă neapărat și lichidarea acestor 3 instituții spitalicești, ci doar comasarea lor, prin instituirea unui management comun:

„Noi nu vom închide spitale în esență. Ele vor fi comasate unele cu altele, se va institui management comun. Și aici mă refer, în primul rând, la instituțiile medicale din municipiul Chișinău pentru că ele sunt foarte multe ca număr și nu mă refer neapărat la numărul de directori, mă refer la numărul de servicii auxiliare care fac același lucru: contabilități, servicii resurse umane, achizițiile care se fac centralizat, dar eficiența nu întotdeauna este în capul mesei. În ce privește reforma pentru țară, acolo se va merge pe principiul de regionalizare.

 

Deci, în funcție de numărul de populație, în funcție de distanțele de la câteva spitale actuale, din trei spitale raionale pe care le avem astăzi, unul va deveni regional, iar celelalte două vor deveni locale, vor fi transformate și din servicii acute vor presta servicii cronice. Or, noi avem o populație îmbătrânită care va mai îmbătrâni. Și trebuie serviciile pe care le oferă spitalele să fie orientate, în primul rând, la necesitățile populației noastre”, a menționat ministrul Sănătății.Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Эдуард (Thursday, 04 August 2016 09:14)

    Capra