(INTERVIU) Jurnaliștii în discuție cu locuitorii din Leova: "Cu ce vă mândriţi ca cetăţean al Moldovei?" - "Cu tineretul. În el este speranţa."

În cei 25 de ani de independență a Moldovei, procesele din economie și societate au afectat în mod direct instituțiile politice. Mulți oameni sunt de părere că a avut loc o discreditare totală a instituțiilor și structurilor publice ale Parlamentului, Președinției, partidelor politice, justiției, lucru constatat și de sondajele făcute în acest an. Despre clasa politică și administrația politizată, care au nevoie de o reformă profundă, a vorbit la acest sfârșit de săptămână, cu locuitorii Raionului Leova, Valentina Ursu, jurnalist al postului Radio Europa Liberă.

 

Corupția clasei politice, corupția instituțiilor și injustiția statului de drept calcă zilnic în picioare cetățenii și împiedică șansa dezvoltării sănătoase a țării. Oamenii cu care am discutat la Leova critică politicienii care, potrivit lor, ar fi incapabili de vreun proiect care să presupună un viitor mai bun.

 

– „Eu cred că viaţă frumoasă e doar în filme şi în cărţi. Noi fiecare avem a noastră cruce.”

 

Europa Liberă: Dar multă lume e supărată că s-a produs această ruptură între cei de sus şi cei de jos.

– „Știți care e problema noastră? Că noi căutăm întotdeauna în afară. E murdar, cineva e de vină, nu noi. E corupţie, cineva e vinovat, nu noi că ducem bani acolo unde ducem. Dacă fiecare în parte de la dânsul ceva va face, un bine, se va depăşi pe sine, atunci ceva, cândva se va primi, adică o societate mai bună. Noi trebuie să învăţăm pe experienţa altor state. Niciodată un stat nu a fost deodată puternic, dezvoltat, înfloritor şi cu perspectivă, toate au trecut prin diferite etape. Trebuie să învăţăm.”

 

Europa Liberă: Dar lumea nu prea e gata să accepte sacrificiul.

 

– „Pentru că în şcoală pe noi nu ne învaţă a analiza, a judeca. Sincer vă spun, copilul învaţă orice, numai nu învaţă a se orienta în viaţă, în spaţiu şi în timp, și în tot.”

Europa Liberă: Trei probleme care trebuie rezolvate prioritar ca după aceasta lumea să recâştige încrederea?

 

– „Sărăcia, corupţia şi, mi se pare, la noi sistemul de învăţământ [se] degradează. Ca să avem un viitor, noi trebuie să avem cadre bune, dar cadrele ce ies din şcoli sunt un dezastru.”

Europa Liberă: Următorii 25 de ani au şanse să fie mai buni decât cei care au trecut până acum, acest pătrar de veac?

 

– „Eu sper, sunt optimistă. Şi sper că sunt oameni ca mine care îşi educă copiii corect.”

Europa Liberă: Despre independenţa Moldovei aveţi două fraze să spuneţi? Ce au însemnat 25 de ani pentru statul acesta?

 

– „E imposibil să fii independent, dacă nu eşti independent financiar. Moldova e o ţară mică şi trebuie să adere ca satelit la o mare putere – ori la Moscova, ori la Washington, Franţa.”

 

Europa Liberă: Dar fără ca să adere, nu are nicio şansă?

 

– „Nu cred. Începe distrugerea morală şi spirituală. Dar oamenii sunt vinovaţi că se dau manipulaţi.”

Europa Liberă: Moldova are viitor? Cine face viitorul Republicii Moldova?

 

– „Are viitor cu România.”

 

– „Numai nu trebuie cu România. Aceasta e principalul. Eu sunt moldovean, cum n-ai da, e naţia noastră, nu sunt de acord că sunt rus sau român, eu sunt moldovean. Şi unde nu am fost, în Cehia, Rusia, nu mi-a fost ruşine că sunt moldovean.”

 

Europa Liberă: Dar ce lipseşte în statul acesta ca să meargă lucrurile spre bine?

 

– „În primul rând, înţelepciunea.”

 

– „Lipseşte totul la noi. Cine la noi şede la pravitelistvă? Ce am ales la aceea şi am ajuns.”

Europa Liberă: Vă mândriţi că sunteţi cetăţeni ai Republicii Moldova? Cu ce vă mândriţi?

 

– „Mă mândresc. Îmi plac tradiţiile moldoveneşti, îmi place istoria Moldovei. Noi singuri spunem că suntem mioritici, nu ştiu cum. Am reuşit până acum să fim un stat măcar formal independent, înseamnă că ceva prezentăm, măcar formal. Poate cândva vom fi într-adevăr un stat independent, nu vom depinde de nicio forţă externă, vom trece pe un vector al nostru, nu chiar european şi nici de celălalt. Eu am multe de spus pe tema aceasta. Dar eu mă mândresc, mie îmi place neamul, îmi place limba română, îmi plac scriitorii, muzica. Noi avem cu ce ne mândri. De ce să nu mă mândresc? Multe republici postsovietice sunt în situaţia noastră. Noi nu avem rezerve naturale, nu are cine ne conduce, să ne gestioneze.”

 

Europa Liberă: Este guvern, este Parlament, este Preşedinţie.

 

– „Este stat oligarhic.”

 

Europa Liberă: Cum au fost aceşti 25 de ani de independenţă pentru ţară şi pentru cetăţenii ei?

 

– „Se gândeşte statul pentru cetăţeni? Nu se gândeşte absolut. Noi am crescut legume, fructe, te ajută să le vinzi, îţi spune unde? S-au deschis uzine, fabrici ca să lucreze, nu zic mii, măcar sute de oameni? Nu s-a deschis absolut nimic!

Ce poate fi bine? Cu 700 de lei trăiţi? Ce putem spune că a fost bine, dacă nu e bine? Parlamentul aparte trăieşte, poporul aparte se munceşte, nu trăieşte, dar supravieţuieşte. Poate noi nu ştim toate legile. În orice caz, legile e posibil să fie şi foarte bune, dar nu se respectă nici de la copilul care e în burtă până la şeful ţării, capul ţării. Despre ce putem vorbi, dacă în Parlament toţi au businessul lor? Absolut nu se gândesc pentru oameni.”

 

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi pierdut încrederea în politicieni sau în stat?

 

– „Eu nu văd niciun lider, cum era Kirsan Iliumjinov, când a venit şi a spus: „Eu sunt miliardar. Eu am venit nu să fur, eu am venit să fac o ţară ca în poveste”, aşa cum a făcut-o. Dar aici fiecare cu amândouă mâini se trage ca să intre în Parlament ca să câştige nişte bani acolo şi poate la pensie să iasă cu cinci-opt mii de lei, câte le dă acolo de pensie şi: „Bine că mi-a mers”. Nu se poate aşa. Cum așa, Parlament cu business? Şi fac legile ca să nu-i atingă pe dânşii nimeni, în interesul lor. Dacă ai business, înseamnă „La revedere, Parlament”. Chiar dacă vreţi cumva să auziţi un cuvânt bun, eu nu pot să spun cuvântul bun, că eu nu văd nici în perspectivă, nu văd un lider. Poate sunt deştepţi oameni, care cu adevărat au program, dar corupţia şi ce e în Parlament, el nu poate să dea pe nimeni nicăieri şi el nu poate să biruie.”

 

Europa Liberă: Credeţi în viitorul Moldovei?

 

– „Nu cred.”

 

Europa Liberă: Peste 25 de ani cum va arăta statul acesta?

 

– „Mulţumim că suntem în Moldova, dar nu avem niciun sprijin, nici cu ce trăi, nicio speranţă absolut.”

 

Europa Liberă: Cu ce vă mândriţi ca cetăţean al Moldovei?

 

– „Cu tineretul. În el este speranţa. Dumnealui a spus că nu crede în viitor, eu cred. Vor fi schimbări la noi în ţară în vremea apropiată.”

 

– „Aşteptăm timpuri mai bune.”

 

Europa Liberă: De ce trebuie de aşteptat timpurile, dar nu vă implicaţi? Şi ce înseamnă o implicare a cetăţeanului în schimbarea situaţiei în bine în ţară?

 

– „Eu vreau să mă învăţ pe greşeli străine, nu pe ale mele.”

 

sursa: europalibera.org


Write a comment

Comments: 0