Raionul Leova și județul Vaslui - împreună pe calea europeană!

La sfârșitul lunii august 2016, o delegație de primari din raionul Leova a participat la o serie de întâlniri cu omologi ai lor din județul Vaslui, România. Primării satelor Baiuș (Tatiana Panfili), Covurlui (Ion Neghină), Hănăsenii Noi (Nicolae Popa) și Sârma (Silvia Căpățână) au vizitat și au purtat discuții pentru încheierea unor protocoale de colaborare cu liderii comunelor Vetrișoaia, Lunca Banului, Duda-Epureni, Albești şi Grivița.

Întâlnirea dintre primarii comunelor românești și cele moldovene a fost intermediată de către Efrosinia Grețu, președinte al filialei Leova a Partidului Democrat și primarul orașului Leova, Vitalie Gărgăun.

Experiența României ca stat membru al Uniunii Europene a fost vizibilă pentru primarii moldoveni la nivel local, localitățile vizitate având un nivel de modernitate ridicat, cu drumuri asfaltate, școli, grădinițe, camine culturale și localuri de primărie noi, aducțiune cu apă potabilă, canalizare realizate în ultimii ani prin proiecte cu fonduri europene.

Cele văzute au întărit determinarea primarilor leoveni ca în viitorul apropiat Republica Moldova să fie stat membru al Uniunii Europene.

Ca o reflectare a acestui deziderat, între comunele din raionul Leova și județul Vaslui s-au semnat protocoale de colaborare, urmând ca împreună acestea să acceseze proiecte transfrontaliere cu finanțare nerambursabilă oferite de către Uniunea Europeană.

Proiectele din Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 sunt de două tipuri, hard și soft, primele cu o valoare componentă de peste un milion de euro, care vor permite comunelor şi satelor implicate să își dezvolte rețeaua de infrastructură, respectiv asfaltarea drumurilor, rețea de gaz metan, aducțiune cu apă, canalizare, iluminat stradal, ca să enumerăm doar câteva din oportunitățile pe care aceste proiecte le oferă comunităților implicate.

Celălalt tip de proiecte vizează reabilitarea instituțiilor administrative (primării, școli, grădinițe, biserici, camine culturale), iar valoarea lor se apropie, fiecare, de un milion de euro.

Sumele impresionante cuprinse în program vor putea fi accesate începând cu luna noiembrie 2016, în baza proiectelor inițiate între comunele care vor avea la începutul lunii protocoale încheiate și proiecte stabilite de comun acord.

Ştefan Plugaru, HuşiWrite a comment

Comments: 1
  • #1

    Marcela (Thursday, 08 September 2016 05:02)

    Dat fiint faptul ca majoritatea tineretului a parasit satul inlocuindul cu oras sau alta tara din cauza lipsei locului de munca si alte motive , Sa speram ca aceasta colaborare va invia citusi de putin satele noastre care ne sunt atit de dragii si ne bucuram sa vedem ca inverzesc si se fac schimbari pentru noua generatie.Aduc multumiri Domnului Neghina Ion primarul satului Covurlui , care intradevar ea in consideratie dorintele satului si fiecare sarbatoare se face simtita , Un om cu suflet imens .Imi face placere sa ma intorc acasa in satul natal ca inca avem la ce.