(FOTO) "Prahova iubește Basarabia". IATĂ CUM S-A PREZENTAT RAIONUL LEOVA LA FESTIVALUL FOLCLORIC DIN ROMÂNIA

Consiliul Judeţean Prahova  împreună cu Centrul Judeţean de Cultură Prahova au organizat  în perioada 9-11 septembrie 2016, a doua ediţie a Festivalului folcloric „Prahova iubeşte Basarabia”. Proiect, din cadrul Programului Naţional România 100, festivalul și-a propus ca principal obiectiv cunoaşterea, promovarea, valorificarea tezaurului etnocultural şi introducerea acestuia în circuitul naţional al manifestărilor artistice ale genului.

Evenimentul a debutat vineri, 9 septembrie 2016, pe scena amplasată lângă Palatul Culturii din Ploieşti şi s-a bucurat de prezenţa unui numeros public şi a mai multor oficialtăţi. Programul a început cu intonarea imnului de stat al Republicii Moldova şi al României, după care au urmat alocuţiuni rostite de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Ludmila Sfîrloagă, subprefectul Judeţului Prahova, Mădălina Lupea,  Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, primarul Municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, și de oficialități din Republica Moldova.

Rând pe rând au dansat şi au cântat pentru cei prezenţi ansambluri folclorice şi interpreţi valoroşi din raioanele Republicii Moldova, înfrăţite cu judeţul Prahova, respectiv raionul Leova, raionul Călăraşi ,raionul Cimişlia, raionul Basarabeasca, raionul Hînceşti, raionul Cahul şi raionul Cernăuţi din Ucraina. Raionul Leova a fost reprezentat de ansamblurile ”Opincuţa” şi ”Pruteanca” de pe lîngă Casa Raională de Cultură. Tot vineri delegația din raionul Leova a participat și la deschderea unui amplu eveniment ”Festivalul Cașcavelei”, care e la cea de a XV ediție și are loc în comuna Valea Doftanei, județul Prahova. Dna Elena Copoț, secretarul Consiliului Raional i-a felicitat pe locuitorii comunei cu această realizare, iar micii artiști au prezentat un program artistic. 

Sâmbătă, 10 septembrie, festivalul a continuat cu parada portului popular  pe traseul Piaţa Mihai Viteazul – Bulevardul Republicii – Palatul Culturii. Au defilat alături de ansamblurile folclorice din Republica Moldova şi Cernăuţi (Ucraina), ansamblurile „Periniţa”, „Rapsozii Prahovei” din Bertea, „Valea Teleajenului” din Vălenii de Munte, „Măgura Prahovei” din comuna Adunaţi şi „Poieniţa” din comuna Drajna. Spectacolul ce a urmat pe scena amplasată în amfiteatrul Palatului Culturii s-a bucurat de prezenţa unui  public numeros şi de o evoluţie spectaculoasă a dansatorilor şi interpreţilor din Republica Moldova.

Duminică, 11 septembrie 2016, cea de a doua editie a Festivalului de folclor „Prahova iubeşte Basarabia”s-a încheiat cu un spectacol de excepţie pe scena amplasată în ,,Parcul Constantin Stere,, din Bucov.  La începutul spectacolului, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, împreună cu vicepreşedintele Ludmila Sfîrloagă au răsplătit ansamblurile participante cu câte un trofeu şi o diplomă de excelenţă, asigurându-i totodată pe oaspeţii moldoveni că Festivalul folcloric „Prahova iubeşte Basarabia” va deveni  tradiţie.

În timpul liber pentru participanţi de către Consiliul Judeţean Prahova au fost organizate excursii la diferite muzee din orașul Ploiești, conacul Bellu, dar și la unele Mănăstiri din zonă.

 

sursa: leova.mdWrite a comment

Comments: 0