/VIDEO/ Dezbateri la tema "Reforma în politică" desfășurate în or.Leova

O nouă rundă de dezbateri publice privind Reforma în politica din Moldova a avut loc pe 20 septembrie la Leova, fiind cu interes mare din partea cetățenilor.

Discuțiile de la Leova s-au axat pe tema ”Calea europeană a Moldovei. Progrese recente, provocări viitoare”, iar participanții la dezbaterea de la Leova au preferat să intervina chiar din primele momente a discursurilor invitaților speciali – deputații în Parlament – Marcel Răducanu, Lidia Lupu, Președintele Organizației Raionale PDM Eufrosinia Grețu, Președintele Organizației Raionale a PLDM, Alexandru Bujorean, consilier raional ales pe lista PL, Maria Mateciuc

 

Interesul multor primari viza instituirea sistemului uninominal, pe care locuitorii raionului Leova îl consideră net superior celui existent azi.

Reprezentanții raionului Leova au enumerat cîteva trăsături care ar trebui să caracterizeze politicienii moldoveni, printre care contacte permanente cu cetățenii care trebuie să aibă loc nu doar în campanii electorale; respectarea promisiunilor făcute; comunicarea adevărului chiar dacă el nu favorizează partidele.

De asemenea, a existat un interes pentru modificarea legislației în vederea reducerii numărului de partide care, în opinia, vorbitorilor, crează haos pe scena politică.

O altă temă de interes a cuprins introducerea unor reglementări pentru a permite accesul oamenilor de valoare în politică prin reducerea influenței legăturilor de rudenie în politica moldovenească. S-a insistat și pe separarea clară a factorului politic de cel administrativ.

Participanții la discuție au pus întrebări legat de reluarea finanțării Moldovei de către donatorii occidentali și au solicitat transparentizarea procesului de distribuire a fondurilor.

 

Setul de dezbateri din raioane despre reforma în politică face parte din campania de consultări inițiată de Partidul Democrat din Moldova în colaborare cu societatea civilă și cu alte forțe politice deschise ideii de schimbare în bine a politicii moldovenești.

 

sursa: nouapolitica.mdWrite a comment

Comments: 0