/STUDIU/ Primăria orașului Leova manifestă un nivel scăzut de transparență în activitate

Primăriile satelor și orașelor din Republica Moldova dau dovadă de lipsă de transparență în activitatea de luare a deciziilor, de cheltuire a banilor publici și de administrare a proprietății publice.

Un raport de monitorizare realizat de IDIS ”Viitorul”, asupra a 50 de localități, arată că cele mai transparente dintre administrațiile locale abia îndeplinesc jumătate dintre criteriile de transparență.

Cele mai transparente administrații locale monitorizate s-au dovedit a fi primăriile orașelor Cimișlia, Chișinău și Cahul, dar și acestea înregistrează carențe grave în ceea ce privește procesul de achiziții publice, administrarea proprietății publice, a resurselor umane și a conflictelor de interese.

Punctajul maxim obținut este de 54 de puncte din 100, iar câteva localități, precum satele Băcioi, Baurci, Cărpineni, Congaz și Otaci, au luat zero puncte.

Primarii, la rândul lor, spun că fie nu au suficiente resurse, fie nu au știut că trebuie oferită mai multă informație cetățenilor, fie nu au cadre pregătite.

Primarul orașului Leova, Vitalie Gărgăun, a recunoscut că nu toate deciziile luate de administrația locală au fost plasate pe site-ul primăriei.

„După petrecerea ședinței plasăm doar unele decizii care, considerăm noi, că ar avea un impact sau ar trebui să le cunoască cetățenii. Sunt multe chestiuni care, chiar nu au socială și civică la toți cetățenii. Dar astăzi m-am convins că trebuie să plasăm absolut totul.”

Potrivit studiului, nivelul total al transparenței în procesul decizional al primăriei or.Leova, este de 23%, ceea ce constituie locul 26 din 50 în clasamentul celor mai netransparente administrații locale din 50 localități.

Cu toate că orașul Leova depășește nivelul accesului la informație din orașe ca  Anenii Noi, Rîșcani, Ceadîr-Lunga și Florești, totuși este mai puțin transparent decît Ialoveni, Rezina, Nisporeni, Criuleni, Glodeni, Edineț ș.a.Write a comment

Comments: 0