Autoritățile și medicii din Leova declară război tuberculozei. VEZI CE AU DISCUTAT LA MASA ROTUNDĂ !

La 11 octombrie 2016, a avut loc cea de-a 14 masă rotundă,  în comun acord cu Programul Național de Control al Tuberculozei, cu subiectul „Eficientizarea controlului TB și TB-MDR prin consolidarea unui mediu favorabil tratamentului ambulator”. De data aceasta echipa SMIT a vizitat raionul Leova, iar şedinţa s-a desfăşurat împreună cu reprezentanții Autorităţilor Publice Locale şi Asistenţei Medicale Primare.

În raionul Leova incidenţa tuberculozei în 2015 a fost 111,5 persoane la 100 de mii de locuitori. În anul de referință, de TB s-au îmbolnăvit 59 de persoane, s-au tratat 35 persoane  şi au decedat din cauza maladiei 10 persoane.

Una din problemele discutate la eveniment a fost numărul mic de reacţii adverse înregistrate în Republica Moldova. În urma administrării preparatelor antituberculoase este natural să se manifeste reacţii adverse; acestea nu apar doar în cazul cînd nu se administrează preparatele corect. Este necesar de cunoscut că majoritatea reacţiilor adverse la preparatele antituberculoase pot fi tratate fără întreruperea tratamentului. Dacă reacţiile adverse nu sunt corect tratate, există un risc major de abandon şi/sau eşec la terapia antituberculoasă.

 

La finele şedinţei atât Atorităţile Publice Locale, cît şi Asistenţa Medicală Primară au fost de acord că pentru a avea rezultate mai bune în controlul tuberculozei sunt necesare eforturi comune.

 

sursa: smitmd.wordpress.comWrite a comment

Comments: 0