Profesor din Huși: "Prin proiecte transfrontaliere Leova poate fi mai aproape de Uniunea Europeană"

 

Alegerile prezidențiale de pe 30 octombrie din Republica Moldova au loc aproape concomitent cu deschiderea sesiunii de proiecte transfrontaliere din Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova ENI 2014-2020. Programul are un buget total de 89,8 milioane de EURO (din care 81 mil. EUR provin de la UE prin Instrumentul European de Vecinătate ENI, iar 8,1 mil. EUR reprezintă cofinanţarea asigurată de statele participante în program) şi se adresează cooperării transfrontaliere între judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi întregul teritoriu al Republicii Moldova.

Obiectivul general al Programului este de a spori dezvoltarea economică şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor din aria programului, prin investiţii comune în educaţie, dezvoltare economică, cultură, infrastructură şi sănătate, asigurând în acelaşi timp siguranţa şi securitatea cetăţenilor din cele două ţări. Programul este important și pentru raionul Leova, întrucât numeroase comune de pe cuprinsul raionului au proiecte de colaborare transfrontalieră cu unități administrativ-teritoriale din România, între care enumerăm orașul Leova, comunele Băiuș, Hănăseni Noi, Covurlui, Sîrma s.a.m.d.

Opțiunile electorale ale locuitorilor raionului, cât și ai întregii republici vor determina (influența) covârșitor evoluția pe termen scurt și lung a statului moldovean. Menținerea cursului proeuropean prin alegerea unui președinte atașat acestei doleanțe a unei mari părți a populației va însemna  aplicarea rapidă și absorbția fondurilor prevăzute în programul operațional comun, noi reforme în justiție pentru eradicarea corupției; un eșec al vectorului pro european  va însemna anularea progresului ultimilor ani, un îngheț în relațiile cu Uniunea Europeană și întârzierea (dacă nu anularea) accesării fondurilor atât de necesare dezvoltării economice a Republicii Moldova, reintroducerea regimului de vize și posibila federalizare a Republicii Moldova, conform declarațiilor unui candidat cu profunde convingeri și orientări pro Rusia.

Este momentul unei decizii mature de care depinde viitorul Republicii Moldova și al locuitorilor săi. Și, în consecinţă, este cazul ca toți cetățenii cu drept de vot să se prezinte în număr cât mai mare la secțiile de votare şi să-şi exprime opţiunea electorală proeuropeană.

 

 

 prof. Ștefan PlugaruWrite a comment

Comments: 0