/GALERIE FOTO/ O vinărie din raionul Leova lansează în premieră două vinuri noi. IATĂ CARE SUNT ȘI CÎT VOR COSTA!

După celebrele Albarinho și Negre (devenite hituri în acest an), compania a mai anunțat două premiere absolute pentru țara noastră: Fumé Blanc și Tempranillo. Să le gustăm pe rând, întâi albul și pe urmă roșu, evident, cu ceva informații despre soi.

În anii 60 ai secolului trecut, Sauvignon Blanc suferea de o reputație cam proastă. Era prea dulce sau prea ierbos, prost făcut, greu de pronunțat, și, în general, evitat de mulți băutori de vin. Vinificatorul legendar din California, Robert Mondavi, a schimbat însă tactica – de la stil, până la denumire – vinificând Sauvignon Blanc sec și maturându-l în butoi de stejar. A numit vinul Fumé Blanc, derivat din stilul Pouilly-Fumé, utilizat pe larg în Valea Loarei. Domnul Mondavi nu a patentat denumirea, lăsând la discreția oricărei vinării dreptul de a o folosi. Vinurile Fumé Blanc au ajuns destul de rapid populare, mai ales în Statele Unite. După o jumătate de secol, vinăria Fautor din Moldova aplică tehnica lui Robert Mondavi și scoate, în premieră, pentru țara noastră Fumé Blanc.

Așadar, vorbim despre un Sauvignon Blanc din roada anului 2015, cu indicație geografică protejată „Valul lui Trăian”. Fautor este o companie cu tradiții bună la SB: în 2014 a fost unul din cele mai bune de pe piață; 2015 nu a fost mai rău. Recent, varianta clasică de Sauvignon Blanc a Fautorului a luat medalia de aur la Asia Wine Trophy, fiind singurul vin moldovenesc medaliat în acest concurs.

Fautor nu are deci o problemă cu Sauvignon Blanc, cât mai degrabă o provocare: „hai să facem și altceva, că de una și aceeași ne-am săturat”. Și iată că am ajuns să avem, în premieră, un Sauvignon Blanc barriqat în Moldova. Vinul a fost păstrat 6 luni în butoi de stejar și turnat într-o ediție limitată, numai 1 850 de sticle. O parte a plecat deja la export în Germania, restul se va duce ca pâinea caldă în Moldova.

În pahar avem o culoare cristalină, cu reflecții galben verzui, arome de fructe galbene, agriș, vanilie și fructul pasiunii (din care a fost inspirată și eticheta). Un gust persistent, complex, cu o structură bogată, dar și o aciditate bună.

Vinul va costa în retail în jur de 200 de lei și, cum spuneam mai devreme, cred că va dispărea repede din stoc.

Noi trecem însă la cea de-a doua premieră a Fautorului: Tempranillo 2015. Scurt pe trei, însăși eticheta ne avertizează: robust, îndrăzneț, plin de pasiune.

Cred că deja e clar că Tempranillo vine din Spania. Este cultivat la nord, în special, în regiunile Rioja și Ribera del Duero, fiind principala componentă în cupajele din aceste regiuni. Fautor deține 3 hectare de Tempranillo, care au fost vinificate ca mono soi, în premieră, în acest an.

Rubin cu nuanțe violacee în culoare; afine, toporași și tutun fin în arome; în gust avem un vin corpolent, fructat, cu tanini. Îmi place enorm de mult eticheta lui Tempranillo pentru că redă foarte bine conținutul sticlei, ne-ar spune parcă despre istoria acestui soi, ba chiar și o asociere culinară ar formula.

Linia de Tempranillo a fost turnată în 6000 sticle, fiecare numerotată cu numărul său. 13.5% alcool care se dezintegrează foarte bine cu mâncăruri din carne roșie. Foarte bun vin! Îmi amintesc astăzi de el și involuntar strâng pumnul, într-adevăr transmite masculinitate.

Acestea sunt ultimele două noutăți pe care le-a lansat Fautor și pe care recomand din tot sufletul să le încercați. Sunt două vinuri exotice, dar asta nu înseamnă că Fautor mizează doar pe vinuri exotice.

Negre – cupaj din Feteasca Neagră și Rara Neagră (desemnat apropo vinul câștigător la Vernisajul Vinului) – este cel mai bun argument că, pe lângă soiuri exotice, Fautor stă foarte bine la capitolul vin din soiuri locale.

Dacă Fautor ar fi trupă muzicală, iar eu MTV, atunci precis ași decerna compania cu premiul „Cele mai bune albume scoase în 2016”.

 

sursa: finewine.md


Write a comment

Comments: 0