Raionul Leova intră într-o zonă de risc seismic sporit. CE SPUN SPECIALIȘTII DESPRE UN EVENTUAL CUTREMUR?

Un cutremur de peste 6,5 pe Rihter ar afecta 30 la sută din populaţia Republicii Moldova. Este constatarea specialiștilor, care spun că autoritățile ar trebui să tragă concluzii și să adopte măsuri speciale de protecție. De altfel, ultimele două cutremure produse în Vrancea și resimțite la Chișinău i-au speriat pe oameni. Cei mai alertați sunt locuitorii de la etajele superioare ale blocurilor.

„Un pericol real pentru teritoriul Republicii Moldova îl reprezintă cutremurele cu magnitudine mai mare de 6,5 pe scara Richter. În rezultatul producerii unui cutremur mai mare, de această magnitudine, mai mult vor suferi locuitorii din partea sudică a țării în special raionul Cahul, Găgăuzia, Leova, Cantemir și Hâncești”, susține Ion Ilieș, directorul Centrului de Seismologie Experimentală. 

„Ținând cont că suntem mult mai limitați în tehnica disponibilă în toate cele necesare pentru a interveni în caz de cutremur și ceea ce se face la noi încă necontrolat. Problema cu realizarea construcțiilor cu încălcări de proiect , de calitatea a construcțiilor. Ceea ce vor fi evidențiate doar de un cutremur major. Bineînțeles că în acest sens consider că nu prea suntem pregătiți de cutremur.  În acest sens mai puțin se realizează de către autorități. După anul 1999 Consiliul Suprem de Securitate nu a discutat niciodată problema securității seismice în decurs de 16 ani”, spune directorul Centrului de Seismologie Experimentală.

Pe de altă parte, Serviciul Protecției Civile și Situații Excepționale afirmă că este pregătit pentru orice: „Salvatorii și pompierii sunt pregătiți pentru a acorda ajutorul necesar aici vorbim de ajutorul calificat a Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare de echipele de intervenție care vin la fața locului pentru deblocare și descarcerare dar și pentru lichidarea incendiilor. Cu siguranță starea de pregătire este mult mai importantă pentru a reacționa corect într-o situație excepțională”, a declarat Liliana Pușcașu, ofițer de presă al SPCSE.

În 24 septembrie 2016, seismul de magintudine 5,3, dar și cel din 28 decembrie, cu magnitudine de 5,4 grade, a alimentat temerile moldovenilor privind un dezastru major. Cele două cutremure s-au simţit mai tare în raioanele din sud, dar şi în Chișinău. Mulți moldoveni au ținut ocupată linia de urgență 901.

„În ultimele două seisme care s-au înregistrat pe teritoriul Moldovei nu au avut de suferit persoane și nu au fost afectate major clădirile. Respectiv populația țării a sunat l-a dispeceratele Nord, Sud și Centru pentru a afla m-ai multe detalii, pentru a afla informații, dar și careva recomandări ce trebuie să facă în caz de cutremur”, spune Liliana Pușcașu.

Specialiștii confirmă că, în ultimii ani, au loc mai puţine cutremure în munţii Vrancea şi că acest lucru înseamnă că energia se acumulează şi că există riscul unui cutremur moderat sau chiar puternic, dar nimeni nu ştie când se va întâmpla.

 

sursa: realitatea.md


Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Porotnicov Igori (Friday, 06 January 2017 00:29)

    Если в Леово что то случится, особенно в многоэтажных домах, то это будет вина в первую очередь, примарей и специалиста, который отвечает за эксплуатацию и проведение перепланировки в квартирах. Их преступное отношение к этим вопросам может привести к большим жертвам. Писать об этом имею полное основание, так как обращался по этому вопросу не один раз и получал формальное отношение и отписки. Во время самовольных перепланировок происходит разрушение как перегородок, так и несущих стен и силами " Салубра " вывозится за город. Производятся разрушения канализации, воздушной вентиляции, а у специалистов этого профиля нет не ответственности не профессиональной гордости, а есть заготовленный ответ : это ваша частная собственность и вы решайте сами, как сможете.