Protest organizat de Sindicatul Educației. CE OPINIE AU PROFESORII DIN RAIONUL LEOVA?

Consiliul General al Federației Sindicale a Educației și Științei din R. Moldova a decis să declanșeze în perioada 17-20 ianuarie 2017 o acțiune de protest în fața Guvernului și Parlamentului R. Moldova.  

Decizia a fost luată în contextul nemulțumirilor profesorilor, salariul cărora a rămas neschimbat din 2014, plasându-se sub nivelul minim de existență. 

După ce la data de 17 ianuarie un grup de profesori au protestat fiind nemulțumiți de salariile mici și au cerut majorarea acestora cu 50%, aceștia au avut o întrevedere cu vicepremierul Gheorghe Brega, în cadrul căreia au convenit să suspende protestele pe perioada negocierilor.

Iată ce cred au unii pedagogi din raionul Leova, despre condițiile create de stat pentru cadrele didactice.

Opiniile acestora au fost reflectate în mai multe mijloace mass-media de unde au și fost preuluate de www.leova.info

 

Mihail Lupașcu, profesor la școala sportivă din Leova spune că oricât de mare ar fi entuziasmul dascălilor, remunerațiile mici lasă amprente atât la capitolul eficiență cât și număr, vorbind de cadrele didactice din școli:

 

"Vrem să trăim, să rămânem în țară. Eu m-am întors șapte ani în urmă, speram că o să fie mai bine, dar situația este critică. Soția mea este tot profesoară, de clasele primare, eu sunt învățător de educație fizică. Salariile sunt minimale, eu nu știu eu cum le socoate parlamentul, dar eu spun că supraviețuim pur și simplu, cu un salariu de 3.000 de lei.”

 

Deși au înaintat şase revendicări autorităților, protestatarii sunt sceptici că acestea vor fi îndeplinite. Președinta Federației Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Leova, Maria Mateciuc, spune că leafa profesorilor este foarte mică.

 

„Noi, profesorii, care educăm societatea, care creștem personalități, suntem trataţi în felul ăsta”, a remarcat sindicalista.

 

 

Tatiana Panfil este tânăr specialist și lucrează de 3 ani la școala din Iargara, raionul Leova. Are un salariu mai mic de 3000 de lei:

 

”Nici nu pot să-mi creez o familie, nu-mi permit să nasc copii, deoarece cu salariul pe care îl am ar însemna să-i condamn la sărăcie”.

 

 

Una dintre protestatare, Oxana Munteanu, profesoară în satul Hănăsenii Noi, raionul Leova, a comunicat pentru INFOTAG că are un stagiu pedagogic de 27 de ani, însă salariul este de numai 2,5 mii lei ($120).

 

„Aceşti bani nu îmi ajung nici de strictul necesar, înjosesc demnitatea mea umană şi profesională”, a recunoscut ea.

sursa foto: facebook.com


Write a comment

Comments: 1
  • #1

    x (Thursday, 19 January 2017 11:39)

    E corect ca salariile profesorilor is mici , da nu de azi si nu de eri .Anii precidenti tot au fost mici .Nu s-a facut Proteste Organizate .......?!