/FOTO/ Pedagog din Leova: „Sunt sigur că toţi profesorii de aici au câte o istorie tristă”

Nemulţumiţi de nivelul scăzut de salarizare, sute de profesori din diferite raioane ale Republicii Moldova au ieşit săptămâna trecută la un protest organizat în faţa Guvernului. Profesorii au solicitat majorarea salariilor cu cel puţin 50%. Deşi se anunţa un protest de câteva zile, acesta a durat doar câteva ore, după care reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au anunţat că renunţă temporar la ele şi aşteaptă o soluţie din partea grupului de lucru instituit de guvern pentru a le soluţiona revendicările.

Mai mulţi profesori care au participat la protest ne-au spus că au salarii mici care nu le ajung nici măcar pentru a-şi acoperi cheltuielile lunare. Deseori, pentru a-şi întreţine familiile, sunt nevoiţi să-şi întrerupă activitatea şi să plece la muncă peste hotare. Muncesc în domeniul construcţiilor, menajere ori îngrijitoare, apoi revin şi, nu fără un efort, încearcă să se impună în faţa elevilor, să le câştige respectul şi să le insufle dragostea pentru carte.

Mihai Carafizi, profesor de matematică şi fizică la un gimnaziu din raionul Leova, ne spune că a lucrat timp de mai mulţi ani constructor în Germania. Acolo primea un salariu de circa 2000 de euro. A revenit pentru că vrea să petreacă mai mult timp alături de familie. De la 1 septembrie s-a angajat profesor cu un salariu de 1600 de lei.

 

„Personal, încă nu m-am obişnuit cu salariul pe care îl am. Sunt sigur că toţi profesorii de aici au câte o istorie tristă. Nu înţeleg de ce un profesor din Germania beneficiază de 3000 de euro, pe când un profesor de la noi, care face un volum similar de lucru, primeşte un salariu care nu-i ajunge să achite măcar facturile. Un  profesor bine pregătit şi bine remunerat va fi întotdeauna mândru de profesia sa. Până la urmă de calitatea profesorilor depinde calitatea educaţiei şi a culturii unei societăţi. Aş vrea ca domnii de la guvernare să încerce să trăiască cu 2-3 mii de lei. Din păcate, unica soluţie pe care o văd în acest moment este plecarea, dar e foarte greu să te afli mult timp departe de copii şi familie”, afirmă pedagogul.

De la condiţia de profesor la cea de muncitor la negru

O altă profesoară, Natalia Lisevici, ne spune că pentru a supravieţui e nevoită să plece din când în când la muncă în Italia, unde lucrează îngrijitoare.

 

„Am doi copii pe care îi cresc singură. Salariul de 2600 de lei nu-mi ajunge. Revin pentru că îmi place profesia şi vreau să fiu prezentă mai mult în viaţa copiilor mei. Ar fi bine ca aşa cum au găsit bani să majoreze salariile judecătorilor, poliţiştilor, să ne majoreze şi nouă salariile. Nu mai putem suporta starea actuală de lucruri”, afirmă femeia.

 

sursa: jc.mdWrite a comment

Comments: 0