Semnătura care a adus frigul: DE CE ȘCOLILE DIN LEOVA SE ÎNCĂLZESC MAI PROST DAR PLĂTESC MAI SCUMP?

Temperaturi modeste la preţuri mari - de asta au parte în iarna curentă instituţiile publice din raionul Leova care se încălzesc cu biocombustibil. Trecerea la acest nou tip de combustibil s-a făcut cu trei ani în urmă în baza primului parteneriat public-privat, instituit în republică în domeniul energiei din biomasă, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Acesta a fost semnat între președintele raionului de atunci, Efrosinia Grețu și fostul ministru al Apărării, administrator, la acea etapă, a SRL "SG Green Farm", Valeriu Pleșca.

Deja a treia iarnă, 25 de instituții publice din raionul Leova, în cea mai mare parte școli și grădinițe, se încălzesc cu biocombustibil. 19 din centralele termice pe bază de biomasă au fost construite în cadrul parteneriatului public privat instituit în raion la inițiativa proiectului Energie și Biomasă. Energia termică produsă din resursele vegetale care nu demult putrezeau, nefiind utilizate de nimeni, costă bani grei. Potrivit directorilor instituțiilor de învățământ din Leova, sumele din facturile pentru încălzire bat serios la buzunar instituțiilor de învățământ care fac față cu greu cheltuielilor, acestea fiind î prezent cu mult mai mari decât în perioada când instituția era încălzită cu gaze naturale. În plus, în această iarnă în unele instituții este și destul de frig.

Efrosinia Grețu și Valeriu Pleșca

„Rețeaua de încălzire a instituției nu corespunde stației, și asta pentru că stația făcută nu este capabilă să încălzească instituția de învățământ, nu este capabilă să ridice apa la al treilea etaj. Biocombustibilul nu există. De la 9 ianuarie nu am avut agent termic în continuu. În 2013, când eram la gaz, cu 300 de mii de lei noi am încălzit sistema. În 2016, cu peste 460 mii lei, copii îngheață, iar cheltuielile, chiar și în aceste condiții, sunt foarte mari”, a declarat directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, Veaceslav Lozan.

Nu este satisfăcut de parteneriatul public privat în domeniul energiei pe bază de biomasă nici directorul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru”, Dorin Marin.

„Unicul avantaj pe care îl avem noi este faptul că instituția nu poartă grija deservirii cazangeriei. În prezent, agentul nu are, pur și simplu, acești peleți. Peleții sunt aduși din Ucraina. Respectiv, cheltuielile s-au mărit comparativ cu 2014 cu 84,9 la sută. Beneficiul nostru este mult mai mic decât costurile”, a declarat Dorin Marin.

Ilie Condrea, șeful Direcţiei Economie, Dezvoltarea Teritoriului și Atragerea Investițiilor

„A fost formată o comisie raională care a analizat calitatea agentului termic. Ne-am deplasat în toate instituțiile beneficiare, mai ales în satele raionului, profesorii au spus că demult nu au avut așa calitate a încălzirii cum este în prezent pe biomasă. În acest an, în schimb, într-adevăr sunt probleme. Partenerul privat nu a achiziționat din timp cantitatea necesară de peleți și acum mai mult se lucrează, după cum se mai spune, pe roți – s-a adus, s-a consumat. Pe noi nu ne interesează de unde se aduc peleții, dar calitatea agentului termic, care nu este prea bun la moment”, a declarat Ilie Condrea .

 

Umflă tariful agentului termic din biomasă taxa pentru valoarea adăugată în mărime de 20 la sută inclus în costul giga caloriei și cheltuielile de amortizare pentru centralele termice construite din banii agentului economic care urmează să-și recupereze investiția în decurs de 11 ani. Pentru ca prețurile mari la biocombustibil să nu pună pe butuci instituțiile de învățământ, Consiliul raional Leova i-a solicitat Guvernului să excludă taxa TVA din tarif.

 

sursa: trm.md

sursa foto: leova.md, biomasa.mdWrite a comment

Comments: 0