29 ianuarie - zi istorică pentru orașul Leova. CE A AVUT LOC ACUM 99 ANI ÎN URMĂ?

Data de 29 ianuarie are o conotație istorică deosebită pentru orașul Leova și în general pentru regiunea de sud a țării.

Anume în această zi, în 1918, Sfatul Ţării Republicii Democratice Moldoveneşti a adoptat decizia privind înfiinţarea judeţului Cahul în urma detaşării unei părţi a teritoriului judeţului Ismail, situate spre nord şi nord-vest de linia trasată de la staţia de cale ferată Valul lui Traian, între satele Curciu şi Vulcăneşti, Hagi-Abdul şi Împuţita, Cişmichioi şi Etulia, până la râul Prut, între oraşul Reni şi satul Giurgiuleşti, iar suburbia Vâlcov din judeţul Ismail şi târgul Leova din judeţul Cahul au fost declarate oraşe.

Republica Democratică Moldovenească este un fost stat care a fost înfiinţat în 2 decembrie 1917, pe teritoriul fostei gubernii Basarabia, prin proclamaţia Sfatului Ţării, organ reprezentativ al populaţiei din regiune. Proclamarea Republicii Democratice Moldoveneşti s-a făcut în condiţiile Revoluţiei ruse din 1917.

Iniţial, Republica Democratică Moldovenească a fost declarată parte a unei viitoare Rusii federale, dar în 24 ianuarie 1918 şi-a proclamat independenţa. Pe 24 ianuarie 1918, Sfatul Ţării a votat în unanimitate pentru proclamarea independenţei Republicii Moldoveneşti. Consiuliul Director a fost dizolvat şi a fost înlocuit de Consiliul de Miniştri. Primul ministru al noii republici a fost numit Daniel Ciugureanu, iar Ion Inculeţ a fost reconfirmat ca preşedinte.

În 27 martie 1918, Sfatul Ţării, organul conducător al republicii, a votat unirea Republicii Democratice Moldoveneşti cu România. Votul de unire cu România a fost dat cu 86 voturi pentru, 3 împotrivă şi 36 abţineri. Tratatul de la Paris (1920) a confirmat unirea Basarabiei cu România.

 

sursa: http://24pharte.ro/


Write a comment

Comments: 0