„Scopul meu e să le protejez” – Povestea fotografului din Leova îndrăgostit de păsări

Lumea păsărilor este captivantă, iar observarea și identificarea lor a devenit o meserie interesantă pentru un tânăr din Republica Moldova. Vitalie Ajder a învățat să le înțeleagă și a devenit fotograf de păsări.

L-am întâlnit pe Vitalie Ajder într-o amiază geroasă de ianuarie în parcul „Dendrariu” din Chișinău. A venit să aducă hrană pentru păsările autohtone și migrante care iernează în țara noastră. Ne-am apropiat de el când turna punga cu semințe crude de floarea soarelui în căsuța din lemn pentru hrănirea păsărilor. „Le ajunge pentru o săptămână. Mănâncă multe păsări, am văzut la un loc 50 de păsări care ciugulesc”, își amintea tânărul.

Păsărar de meserie

E foarte important să știm că păsările trebuie hrănite cu semințe crude de floarea soarelui, porumb, dovleac etc., deoarece păsările au nevoie de energie pe care o acumulează din nutrienți și grăsimi. De asemenea, preciza Vitalie, e bine să le dăm coji de cartofi, morcov sau slănină crudă, nefiartă, fără sare și alte condimente. E fals să alimentăm păsările cu pâine și produse de panificație, pentru că le oferă sațietate falsă și pierd energie. „Semințele le ajută să treacă peste noapte când temperaturile scad. Noaptea, masa corporală a unui Pițigoi scade cu 30%. Păsările au o temperatură de 39-41 grade, iar metabolismul e mult mai ridicat decât al oamenilor. Legăm o bucată de slănină de un copac sau punem la geam o hrănitoare cu semințe crude făcută dintr-un pet cu găuri mici. E important ca oamenii să știe că nu trebuiesc semințe prăjite sau pâine”, argumentează Vitalie. 

Pasiunea pentru păsări a crescut cu fiecare an, încă de pe când era băiat acasă în orașul Iargara din raionul Leova. Tânărul și-a transformat pasiunea în profesie după ce a învățat ornitologia la Iași. Revenit la Chișinău, a constatat că studiile de monitorizare a păsărilor din Moldova practic lipsesc, iar asta îngreunează măsurile de conservare. Dorința de a dezvolta acasă ramura zoologiei care se ocupă cu studiul păsărilor l-a determinat să se angajeze în cadrul Academiei de Științe a Moldovei, iar astăzi se poate mândri cu studii de teren, participări la expoziții și sute de fotografii realizate pentru a face oamenii să se îndrăgostească de lumea fascinantă a păsărilor sălbatice.


Write a comment

Comments: 0