Moldovenii care muncesc legal în Germania vor putea beneficia de pensii

Cetățenii Republicii Moldova care muncesc sau au muncit în Germania vor beneficia de pensii și prestații sociale din acest stat.

Un acord în acest sens a fost semnat la 12 ianuarie 2017 de către viceministrul Muncii, Protecției Sociale si Familiei, Viorica Dumbrăveanu și secretarul de stat al Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Thorben Albrecht.

Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Conform documentului, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de urmaș, pensii de dizabilitate determinată de boli obișnuite, pensii și indemnizații de dizabilitate determinată de accidente de muncă și boli profesionale. Totodată, pe perioada de activitate, aceștia vor fi asigurați cu prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

„Semnarea acestui Acord pentru Republica Moldova are o dublă importanță, în primul rând asigurăm protecție și susținere cetățenilor noștri care prin activitatea lor contribuie la bunăstarea Germaniei pe plan economic și social, iar pe de altă parte, creăm condiții favorabile pentru ca migranții din Republica Moldova să revină în țară, deoarece la atingerea vârstei de pensionare aceștia vor putea beneficia de pensia dobândită în Germania pe teritoriul țării noastre”, a declarat viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Viorica Dumbrăveanu.

 

sursa: unimedia.mdWrite a comment

Comments: 0