/INFOGRAFIC/ Mediul de afaceri din raionul Leova se află pe PENULTIMUL loc din țară după nivelul de dezvoltare. IATĂ CE SPUN DATELE UNUI STUDIU!

Recent, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, a publicat un studiu care prezintă o evaluare a mediului de afaceri regional în Republica Moldova și reflectă o analiză a diferențelor economice şi sociale între raioanele din Republica Moldova prin intermediul unui set alcătuit din 81 de indicatori constituiţi pe bază de date concrete şi sondaje.

Potrivit acestui studiu, raionul Leova, este plasat pe locul 34 din 35, după nivelul de apreciere a calității și nivelului de dezvoltare a mediului de afaceri.

Printre cele mai mari dezavantaje concurențiale sunt enumerate:

 

Disponibilitatea instituţiilor medico-sanitare -1.28  
Nivelul de competitivitate în industrie -1.19  
Calitatea infrastructurii rutiere -1.06  
Potenţial pentru dezvoltarea turismului -0.96  
Nivelul tehnologiei -0.82  

Totuși, raionul Leova are și unele avantaje în această direcție și anume:

Comunicare electronică cu autorităţile locale 0.58  
Disponibilitatea băncilor 0.57  
Caracterul ecologic a proceselor de producție 0.55  
Impactul economiei informale asupra climatului de afaceri 0.49  
Schimbări în condiţiile de afaceri din ultimii ani 0.47  

Unul din pilonii în baza căruia este evaluat mediul economic din raion și care de fapt ne clasează pe una din ultimile poziții din țară are la bază principalii indicatori care afectează climatul antreprenorial și anume: densitatea populației și ponderea angajaților, densitatea compniilor și nivelul de competitivitate.

Deasemeni, un impact puternic asupra mediului de afaceri în are amplasarea raionului, potențialul scăzut pentru dezvoltarea turismului și abseanța pe piață a companiilor multinaționale și străine.

La fel suntem codași la nivelul salariului mediu lunar în domeniul antreprenorial, la cifra de afaceri și profitabilitatea întreprinderilor.

Un loc aparte revine și factorului administrativ care rămîne restant la capitolul management economic, interes din partea instituțiilor statului, percepție a impozitelor și oferirea informațiilor publice.

După raionul Leova, pe ultimul, al 35-lea loc în studiu, se află raionul Telenești, iar înainte, pe locul 33 se află raionul Cantemir.

Printre unitățile administrativ-teritoriale cu cel mai bun potențial economic se află mun.Chișinău, Bălți, Ialoveni și Drochia. 

Studiul integral poate fi accesat AICI.


Write a comment

Comments: 0