/DOC/ Peste 350 milioane lei vor fi alocați din mijloacele Fondului Rutier pentru reparația drumurilor locale. CÎȚI BANI VOR FI ALOCAȚI RAIONULUI LEOVA?

Raioanele Soroca, Cahul și Ungheni vor primi cei mai mulți bani pentru reparația, întreținerea și administrarea drumurilor locale. Un proiect de lege în acest sens prevede repartizarea a 18 milioane de lei pentru Soroca și câte 14 milioane de lei pentru Cahul și Ungheni.

Totuși, potrivit Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pe anul 2017, municipiul Chișinău rămâne lider la capitolul repartizării banilor, aici urmând a fi investiți peste 32 de milioane de lei din bugetul de stat.

De cei mai puțini bani din bugetul de stat vor beneficia cei din municipiul Bălți și raionul Basarabeasca, care vor primi până la 2 milioane de lei.

Localitățile Criuleni, Dubăsari, Leova, Nisporeni, Ocnița își vor repara drumurile cu câte 5-6 milioane de lei din contul statului.

Mai exact, raionul Leova va beneficia de 5,8 milioane lei pentru reparația a 64,5 km fizici de drum.

Amintim că recent au fost votate amendamentele la legea privind fondul rutier și legea finanțelor publice locale, în scopul distribuirii mijloacelor Fondului rutier direct autorităților locale pentru asigurarea descentralizării, depolitizării și creșterii transparenței în problema distribuirii banilor prevăzuți pentru reparația și întreținerea drumurilor locale și rationale, dar și a străzilor.

Formula aprobată prevede că 50 la sută din taxele colectate pentru folosirea drumurilor de către automobilele înregistrate în țară vor fi transferate la bugetele autorităților locale și distribuite între localități, proporțional numărului de locuitori. Deja în acest an, consiliile raionale vor primi 385,9 mln lei sau aproximativ 115 mii lei la 1 mie de oameni.

Proiectul privind repartizarea mijloacelor Fondului Rutier se află la etapa consultaivă, urmând a fi inclusă pe ordinea de zi a cabinetului de miniștri.

sursa: bani.md


Write a comment

Comments: 0