Vecinii de peste Prut sunt "invidioși" pe basarabenii din sudul țării. IATĂ CARE ESTE MOTIVUL!

De sase zile, pe Valea Prutului este beznã totalã. Sute de stâlpi au fost culcati la pãmânt de furtuna de zãpadã de sãptãmâna trecutã, iar cei de la Delgaz Grid muncesc cât pot si ei de repede pentru a repune sistemul în functiune. Rãbdarea oamenilor pare sã fi ajuns la limitã, desi autoritãtile le cer sã mai astepte încã trei-patru zile, pentru cã vor fi din nou alimentati cu energie electricã. Noaptea, pe zeci de kilometri, de la Husi si pânã la Bârlad, trecând prin Murgeni si comunele din jur, nu este aprins niciun bec. Prin Lunca Banului, Stãnilesti, Berezeni, Vetrisoaia, Fãlciu, Murgeni si celelalte localitãti de pe Valea Prutului este beznã totalã. Noroc, din când în când, de farurile vreunei masini rãtãcite pe drumul national. 

“Stiti ce e cu adevãrat ciudat? Pe timpul lui Ceausescu, stãteam serile, când se lua lumina la noi, si ne uitam la fratii moldoveni de la Leova sau Cantemir cum au luminã în case si pe strãzi. Era ca la spectacol: noi în întuneric, ei pe luminã. Acum, dupã 27 de ani de la Revolutie, am ajuns sã stãm ca atunci, sã admirãm lumina de la moldoveni. La noi toti stâlpii au cãzut, iar ei, care au avut mai mult de suferit de pe urma zãpezii de sãptãmâna trecutã, nu au nicio problemã. La câtiva kilometri de noi, parcã e altã lume”, spune un locuitor de pe Valea Prutului, supãrat pe situatia în care se aflã. Situatia ar trebui sã se remedieze pânã în jurul datei de 30 aprilie, asa au dat asigurãri oficialii Ministerului Energiei.

“Noroc cã scolile au fost închise, altfel era jale mare. Cei de la Delgaz Grid ar vrea sã se miste mai repede, însã pe câmpuri e jale, terenul e mocirlos, abia intri cu pasul. Noi i-am ajutat cu ce am putut pe cei de la Delgaz, am pus la dispozitie oameni, utilaje si am îndepãrtat stâlpi cãzuti sau cabluri rupte. Vom vedea ce va fi în zilele urmãtoare. E greu, oamenii au rãbdare, însã nu prea multã. Sperãm cã se vor reface liniile cât mai repede, ne-am sãturat sã privim la strãzile si casele luminate de peste Prut”, spune un primar din zonã.

 

sursa: vremeanoua.ro


Write a comment

Comments: 0