Spitalele regionale: CE REPREZINTĂ ȘI ÎN COMPONENȚA CĂRUI SPITAL REGIONAL VA INTRA CEL DIN LEOVA?

Spitalele regionale vor fi poziționate strategic pe teritoriul Republicii Moldova, astfel încât pacienții să ajungă la medic în timp cât mai scurt atunci când au nevoie de îngrijiri medicale în regim de spitalizare. 

În Republica Moldova funcționează 86 de spitale, însă, cu excepţia celor din Chişinău, din ele lipsesc tehnologiile specifice unei unități medicale moderne, ceea ce limitează accesul populației din mediul rural la servicii performante. Schimbările demografice semnalate în ultimii ani impun modificări în sistemul de sănătate, pentru a face față cererii de servicii medicale în creștere de la an la an.

 

Spitalele regionale vor trata cazurile acute și complexe

 

Potrivit strategiei de regionalizare a spitalelor, actualele spitale raionale se vor transforma în spitale comunitare în care va fi dezvoltată reabilitarea medicală și asistența medicală paliativă pentru pacienţii cu boli cardiovasculare și cu alte maladii cronice pentru persoane în etate şi cu dizabilităţi. Un spital regional acut va fi construit la fiecare 3-4 raioane, urmând să ofere unui număr de 100.000 - 300.000 de pacienți servicii medicale în următoarele specialități: 

- medicină internă

- chirurgie generală

- pediatrie

- ginecologie și obstetrică

- ortopedie și traumatologie

- urologie

- otorinolaringologie și oftalmologie

Vor fi tratate cazurile acute și cele complexe, care au nevoie de spitalizare.

Prin organizarea spitalelor regionale, care se vor afla la o distanță de aproximativ 30 de kilometri de pacient, va dispărea necesitatea locuitorilor din zonele rurale de a ajunge la centrele specializate din Chișinău pentru a avea acces la servicii și metode de diagnostic specializate, calitative și eficiente.

Ministerul Sănătății va începe procesul de regionalizare cu regiunea-pilot Hâncești, care va include spitalele Cărpineni, Leova și Cimișlia. Comitetul de monitorizare pentru această regiune va fi compus din reprezentanți ai celor trei raioane. În plus, Ministerul Sănătății va institui Unitatea de Implementare a Reformei, care va coordona procesul de realizare a reformei în regiunea-pilot cu acordarea sprijinului metodologic necesar. Conform proiectului, zona-pilot Hâncești va fi constituită din Spitalul Regional Hâncești și două spitale locale, Cimișlia și Leova. Totodată, va fi instituit și un management comun pentru viitorul Spital Regional Hâncești și spitalul din satul Cărpineni.

 

sursa: agora.md


Write a comment

Comments: 0