Interesele lui Vlad Plahotniuc "străbat" hotarele: DE LA VASLUI PÎNĂ LA ELEVATORUL DIN RAIONUL LEOVA

Omul de afaceri și liderul principalului partid de guvernămînt, Vlad Plahotniuc, ar avea interese ascunse, într-un șir de afaceri cu profil agricol din România și Republica Moldova.

Cel puțin asta reiese din investigația jurnalistică publicată de cotidianul.ro.

 

Potrivit acesteia, pe 8 august 2015, omul de afaceri român, Adrian Porumboiu vindea participațiunile în domeniul agricol – producția vegetală și de uleiuri – către firma Trans Oil, prin Delta Commodity & Financial Services (DCFS), o societate cu sediul la Geneva. Cifrele legate de tranzacție nu au fost făcute niciodată publice, însă, cu siguranță, a fost vorba despre multe milioane de euro, mai ales că firma Comcereal Vaslui a fost, ani de-a rândul, cea mai importantă din agricultura României.

 

În urmă cu câteva zile, în spațiul mediatic a explodat și bomba: în spatele tranzacției de la Vaslui ar fi milionarul moldovean Vladimir Plahotniuc.

 

La fix un an de la semnarea contractului cu firma Trans Oil, apare pe piață o informație explozivă: Adrian Porumboiu ar fi vândut afacerile din domeniul agricol către Vladimir Plahotniuc, cel mai puternic om de afaceri din Republica Moldova.

Adrian Porumboiu

„Nu am avut nicio legătură cu Plahotniuc”

Nu demult, Adrian Porumboiu a ieșit public, în cadrul unei emisiuni TV de la un post național, spunând că nu îl cunoaște și că nu are nicio legătură cu Vladimir Plahotniuc.

„Nu știu cum arată, nu știu ce este cu el, știu doar că este din Republica Moldova și nimic mai mult. Știu doar că are prieteni importanți în România, asta este o altă discuție, dar eu nu am avut nicio legătură cu el“, a spus Porumboiu, întrebat dacă a vândut o parte din afacerile sale agricole către miliardarul moldovean.

„Este adevărat că, în urmă cu mai bine de un an de zile, am tranzacționat acțiuni ale companiei Racova către o firmă Delta, din Geneva, printr-o firmă din Republica Moldova, Trans Oil. Această tranzacție este una complexă, care, din păcate, nu s-a materializat, nu s-a încheiat încă. Existau anumite obligații contractuale pe care nu le-au achitat“, a mai spus omul de afaceri. Acesta a explicat că, de fapt, în această tranzacție este vorba despre separarea activităților care cuprind grupul Racova. „Atât și nimic mai mult“, a spus Adrian Porumboiu, în cadrul emisiunii.

„Este o companie din Geneva, care are acționari în Luxemburg și în Geneva: un cetățean american, unul georgian. Eu mă ocup de afaceri în continuare. Deocamdată, tranzacția nu este încheiată, întrucât obligațiile contractuale nu au fost respectate“, a mai explicat acesta, adăugând că nu crede că în spatele acestei firme nu este un cetățean din Republica Moldova.

„Tranzacționarea a fost efectuată, dar existau anumite obligații pe care acea firmă trebuia să le achite, nu doar față de mine, ci și față de alți creditori, care nu au fost respectate“, a precizat acesta, în intervenția sa.

„Cred că nu sunt atât de imbecil să nu realizez dacă în spatele acestui grup s-ar fi aflat Plahotniuc. Nu am avut nici cea mai vagă bănuială în acest sens. Dacă s-ar fi aflat în spatele afacerii, plăteau până acum ce aveau de plătit. Plahotniuc are bani, din câte am înțeles“, a declarat Adrian Porumboiu, explicând că nu s-a vândut niciun activ, ci acțiuni, niciun teren.

Cine este Trans Oil?

Trans Oil este un grup de firme din Republica Moldova, printre care și Elevatorul din Iargara, raionul Leova. dar și Elevator Kelley Grains din Căuşeni, Întreprinderea de transport auto nr. 7 din Bălţi, SA Prut din Cantemir, Aur Alb din Ceadâr-Lunga, al cărui președinte este Vaja Jhashi Enricovich.

Acesta este unul dintre partenerii controversaţi ai lui Vlad Plahotniuc, devenit cetăţean al Republicii Moldova în 2005, prin semnătura fostului preşedinte Vladimir Voronin. El se prezintă însă şi drept cetăţean american, pe site-ul grupului de companii Trans Oil, al cărui preşedinte este. Vaja Jhashi mai are afaceri prospere în Rusia și Kazahstan. Afacerile sale se întind de la agricultură până la comerţ şi bănci. Este membru al Consiliului de Administrație al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, organizaţie condusă de Vlad Plahotniuc.


Write a comment

Comments: 0