Raionul Leova a stabilit relații de colaborare cu o regiune din Letonia. IATĂ CE DOMENII DE PARTENERIAT VOR FI PRIORITARE!

Raioanele Cimişlia şi Leova din Republica Moldova doresc să stabilească relaţii de colaborare cu regiunile Aizkraukles şi, respectiv, Riebini din Letonia. Primii paşi în această direcţie au fost făcuţi, săptămâna precedentă, în urma semnării unor acorduri de intenţie privind începerea cooperării în diverse domenii din cele patru unităţi teritorial-administrative.

 

O delegaţie din Republica Letonă s-a aflat, pe parcursul câtorva zile, în ţara noastră. Cu această ocazie, oaspeţii în frunte cu Jevgenija Butnicka, directoare adjunctă a Departamentului politici regionale din cadrul Ministerului Protecţiei Mediului şi Dezvoltării Regionale din Letonia, au vizitat şi Regiunea de Dezvoltare Sud, propunându-şi scopul de a semna intenţia de colaborare între raionul Cimişlia şi regiunea Aizkraukles, precum şi între raionul Leova şi regiunea Riebini. 

 

Identificarea partenerilor de cooperare reciproc avantajoasă a fost posibilă graţie activităţilor comune realizate de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud din Republica Moldova şi Ministerul Mediului şi Dezvoltării Regionale din Letonia.

 

Pe parcursul întâlnirii au fost prezentate profilurile atât ale regiunii de planificare Zemgale, ale regiunilor Aizkraukles şi Riebini (toate din Letonia), precum şi ale partenerilor lor din ţara noastră – Agenţia de Dezvoltare Regională Sud, raioanele Cimişlia şi Leova.

 

Participanţii la reuniune au dorit să ia cunoștință de starea de lucruri la parteneri și au discutat astfel de subiecte importante cum ar fi: posibilităţile de cooperare în domeniul agriculturii, în sfera turismului, instrumentele locale şi regionale de dezvoltare a antreprenoriatului, modalităţile de atragere a investiţiilor din Uniunea Europeană pentru pornirea afacerilor etc.

La sfârşitul întrunirii, a avut loc semnarea acordurilor de intenţii privind colaborare. În aplauzele celor prezenţi, aceste documente au fost semnate de către Mihai Olărescu, preşedintele raionului Cimişlia, şi Leons Lidums, conducătorul regiunii Aizkraukles; de Ion Gudumac, preşedintele raionului Leova, şi reprezentantul regiunii Riebini.

 

Părţile şi-au exprimat convingerea sinceră că actualele relaţii reciproce pot da startul unei activităţi comune între cele două regiuni letone şi cele două raioane moldoveneşti, bazate pe principiile cooperării şi bunei înţelegeri.

 

S-a convenit că metodele şi procedurile concrete de colaborare, precum şi condiţiile de realizare a proiectelor concrete realizate în cadrul cooperării vor fi consemnate în cadrul unor acorduri suplimentare.

 

Letonii au acceptat cu plăcere invitaţia gazdelor de a lua cunoştinţă de exponatele Muzeului de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia, de a se familiariza cu activităţile Incubatorului de afaceri din localitate, de a întreprinde o vizită la terenurile agricole şi la frigiderele de păstrare a fructelor şi strugurilor ce aparţin Cooperativei „Basan-agro”. O ultimă destinaţie în zona de sud a ţării pentru delegaţia din Republica Letonă a fost Fabrica de vinuri de la Abaclia a Societăţii cu răspundere limitată „Basarabia Lwin-Invest”, unde oaspeţii au aflat secretele producerii licorilor de calitate.

 

În cadrul vizitei lor în Republica Moldova, letonii au mai participat la Forumul internaţional de afaceri cu genericul „Investiţii şi oportunităţi de colaborare”, desfăşurat în municipiul Bălţi, precum şi la Forumul de afaceri moldo-leton de la Chişinău, destinat explorării posibilităţilor investiţionale şi de export ale  ambelor ţări.

                                                                                              Ion CIUMEICĂ

gazetadesud.md


Write a comment

Comments: 0