/FOTO/ Un tînăr din raionul Leova participă la un concurs lansat de Asociația Presei Independente. AFLĂ CE CREDE EL DESPRE PRESA DIN MOLDOVA!

Se numește Ovidiu Timofti, este elev în clasa a IX-a, al Gimnaziului din s.Hănăsenii Noi și are o viziune proprie asupra rolului presei în țara noastră.

 

Chiar dacă mulți copii de vîrsta sa au alte preocupări, Ovidiu a decis să aplice cu un eseu, la un concurs lansat de Asociația Presei Independente, cu tema: 

„Importanța presei independente pentru dezvoltarea democratică a Moldovei“.

 

Totalizarea rezultatelor concursului va avea loc la mijlocul lunii septembrie 2017, iar festivitatea de premiere – la 29 septembrie 2017, când se vor împlini 20 de ani de la înregistrarea Asociației Presei Independente (API). Autorii/autoarele celor mai bune două lucrări de la fiecare categorie de concurs vor fi premiați cu obiecte de preț (telefoane mobile, tablete etc). 

 

Mai jos găsiți textul integral al eseului scris de Ovidiu.

 

Doritorii de a-l susține pe tînărul publicist și de a vota pentru eseul acestuia o pot face accesînd următorul link 

http://api.md/concurs/view/presa-ar-trebui-sa-fie-aliatul-oamenilor-de-rand-nu-a-oamenilor-cu-bani

Presa ar trebui să fie aliatul oamenilor de rând, nu al oamenilor cu bani

Ovidiu Timofti, clasa a IX-a, gimnaziul din Hănășenii Noi, raionul Leova

Mass-media este puterea a patra într-o societate, iar asta nu o spun eu, au spus-o jurnaliștii care au vrut să schimbe ceva într-o presă cenzurată. Eu susțin însă că presa nu trebuie să fie considerată a patra putere, însă prima! Presa lucrează în favoarea cetățenilor și îi poate ajuta să-și formeze o părere despre actuala putere. Defapt presa îi îndeamnă pe oameni să vadă adevărul și le arată cum să se folosească de puterea pe care o au.

O presă liberă înseamnă o societate care poate gândi liber, care își formează propria părere și care poate să spună ce o doare. O presă liberă mai înseamnă și cetățeni care gândesc independent, care seara când ajug de la serviciu și butonează telecomanda nu găsesc aceeași informație și cu aceeași invitați la toate televiziunile. O presă independentă reprezintă informații din diverse surse, jurnaliști care spun lucrurilor pe nume și „câini care apără societatea”. Republica Moldova se confruntă cu o situație în care libertatea presei este îngrădită, iar „câinii de pază” uită să-și facă meseria. Este atât de trist, dar și nedrept când jurnaliștii cu nume important acceptă să scrie minciuni și să ducă publicul în eroare.

În prezent sunt cazuri când informațiile variază considerabil, de exemplu: un post de televiziune redă problemele oamenilor în timp ce alte instituții media difuzează știri despre faptul că nivelul de trai al cetățenilor din Moldova a crescut, iar moldovenii trăiesc bine. Atâta timp cât două instituții vor prezenta atât de diferit situația din țară putem gândi că au în spate diverse scopuri și vor să-și atingă interesul prin manipularea oamenilor. Cel mai trist însă este atunci când există autocenzură, iar jurnalistul cunoaște adevărata stare a lucrurilor din țară însă continuă să promoveze neadevăruri.

Potrivit ultimelor discuții redate de mai multe instituții media, presa liberă din Moldova este amenințată la modul direct. Jurnaliștii care nu se conformează oamenilor cu putere riscă să fie filmați în momente nepotrivite și amenințați cu aceste filmări. Asta demonstrează că nu putem vorbi despre independență atâta timp cât există frică, iar dacă există frică nu putem vorbi despre o dezvoltare democratică a țării.

Pentru a fi o țară independentă și cu o societate căreia nu îi este frică să vorbească și să spună problemelor pe nume avem nevoie de o presă independentă, care oferă încredere cetățenilor. Potrivit multor cercetări sociologice realizate pe teritoriul țării, oamenii din Moldova au încredere în biserică, primari, președinți etc, însă prea puțini sunt acei care cred în mass-media. Asta demonstrează că presa încă nu a ajuns la acel nivel în care să fie liberă și să le ofere siguranță cetățenilor.

Moldova are șansa de a se dezvolta considerabil dacă presa ar deveni liberă, dacă jurnaliștii nu s-ar lăsat cumpărați și nu ar dezinforma publicul. Prin urmare, dacă cetățenii ar avea și mai multe oportunități de informare, atunci și-ar putea forma o părere cât mai reală despre situația din țară. Presa ar trebui să fie aliatul oamenilor de rând, nu a oamenilor cu bani.

sursa: api.md


Write a comment

Comments: 0