Încă un acord de colaborare moldo-romînă semnat între 2 primari. IATĂ DESPRE CINE ESTE VORBA!

Atracția fondurilor generoase oferite de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova, Instrumentul European de Vecinătate (ENI) pentru dezvoltarea comunităților locale, determină tot mai mulți primari de comune din Republica Moldova  să inițieze și să  încheie acorduri de parteneriat cu omologi ai lor din România, stat membru al U.E. Un ultim act in acest sens este acordul materializat la finele săptămânii între satul Sârma, raionul Leova și comuna Codăești din județul Vaslui. 

În întâlnirea pe care au avut-o la Huși, cei doi primari, respectiv Silvia Căpățînă și Mihai Rebegea, și-au prezentat reciproc comunitățile pe care le diriguiesc și au purtat discuții despre pașii ce trebuie urmați pentru înfrățirea celor două comune, pentru a putea accesa în comun un proiect cu finanțare europeană.

”Fondurile de care dispune primăria noastră sunt insuficiente pentru a realiza proiectele propuse. Pentru grădinița de copii am beneficiat de sprijinul financiar al Guvernului României, pentru care suntem recunoscători. Dar ca să împlinim dorințele cetățenilor comunei noastre, să asigurăm o infrastructură durabilă e nevoie de aceste proiecte”, ne-a declarat Silvia Căpățînă. 

Reamintim că bugetul total al  programului european este de 89.1 milioane euro, iar in cadrul acestuia există două tipuri de proiecte, hard și soft, primarii implicați putând consulta în acest sens ghidul orientativ apărut acum circa trei săptămâni. Este această acțiune a primăriței din Sârma o continuare a proiectelor de înfrățire între unități administrativ – teritoriale de pe cele două maluri ale Prutului, inaugurată din anul 2010 de înfrățirea orașului Leova cu comuna Vetrișoaia.  Colaborarea între cei doi primari, Vitalie Gărgăun și Corneliu Stângă, s-a concretizat în demararea unui proiect privind construcția unui pod rutier peste Prut între Leova și Bumbăta, al cărui cost de construcție este estimat la  peste 6 milioane euro, pod care va permite dezvoltarea economică a zonei. De asemenea, din raionul Leova au mai inițiat acțiuni de parteneriat  cu localități din județul Vaslui primarii comunelor Băiuș, Covurlui, Cazangic, Hănăsenii Noi, de la care se așteaptă finalizarea proiectelor inițiate pentru prosperitatea comunităților pe care le conduc. 

 

Ștefan Plugaru


Write a comment

Comments: 0