(DOC) Guvernul vrea să închidă școala de tip internat din or.Leova. IATĂ CE SE VA ÎNTÎMPLA CU PATRIMONIUL INSTITUȚIEI!

Ar putea fi închise şcolile-internat pentru copii orfani din oraşele Leova şi Orhei şi trei şcoli auxiliare de la Hânceşti, Rezina şi Cahul, potrivit unui proiect al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, dezbătut azi la Guvern. Ministerul motivează lichidarea instituţiilor respective prin numărul redus de copii şi cheltuielile mari pentru întreţinere, subliniind că este vorba, în total, de 115 copii.

La Școala de tip internat pentru copii orfani din orașul Leova, în anul de studii 2015 - 2016 au fost plasați 8 copii. Trei dintre acești opt copii au fost plasați în familia biologică, un copil în familie extinsă, un copil în Casa de tip familie din satul Țolica, raionul Cantemir, un copil în Centrul de plasament „Speranța” din mun. Bălți, iar doi copii în Centrul de Plasament din satul Cupcui, raionul Leova.

La Școala de tip internat din orașul Orhei în anul de studii 2015 - 2016 au fost plasați 26 de copii, capacitatea instituției fiind de 500 de locuri. În anul de studii trecut, copiii au fost transferați la alte instituții de învățământ din comunitate: 13 dintre ei au fost întorși în familia biologică/ extinsă, 3 copii au fost plasați în Asistență Parentală Profesională, iar 10 copii plasați în Centru de Plasament Temporar.

Referitor cele copiii din cele trei şcoli-internat auxiliare, din Sărata-Galbenă, Hâncești, Rezina și satul Crihana Veche raionul Cahul, ministerul a ajuns la concluzia că pot fi integrați la alte instituții de învățământ, reintegrați în familiile biologice, în familii extinse sau plasaţi în custodia serviciului de asistență parentală profesională.

Totodată, această propunere vizează transferarea bunurilor imobile, a acestor instituții, din proprietatea publică a statului, în proprietatea publică a consiliilor raionale. 

 

sursa: deschide.md


Write a comment

Comments: 0