Lipsa medicilor de familie, o problemă acută. CÎȚI PACIENȚI DESERVEȘTE UN MEDIC DIN LEOVA?

Lipsa medicilor de familie este una dintre cele mai mari probleme ale medicinei primare din Republica Moldova. În prezent, numărul medicilor de familie abia dacă ajunge la 1700 şi mai este nevoie de 300 de specialişti pentru a asigura accesul fiecărui cetăţean la servicii de sănătate. Subiectul a fost discutat la emisiunea Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA.

„Acoperirea cu servicii medicale se face din contul deplasărilor medicilor de familie în localităţile rurale unde aceştia lipsesc. Cel mai dificil este faptul că nu este o populaţie uniformă, concentrată într-o singură localitate. Populaţia este dispersată. Distanţele dintre localităţi sunt mari. În medicina de familie se lucrează cu supraefort care trezeşte şi insatisfacţia pacienţilor, şi imposibilitatea de a accesa la timp serviciile medicale la sate”, susţine Tatiana Zatîc, şefa Direcţiei asistenţă medicală primară urgentă şi comunitară din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Familiei. 

Potrivit specialiştilor, tinerii medici refuză să se angajeze în zonele rurale, iar cauzele nu sunt neapărat legate de salarizare sau condiţiile de activitate în instituţia medicală, ci de lipsa unui loc de trai, a transportului şi a altor condiţii sociale. Cea mai acută situaţie se înregistrează în satele din raioanele Cantemir, Hânceşti, Leova, Făleşti. Deşi norma de pacienţi pentru un medic este de 1500, deseori aceştia deservesc 3000-4000 sau chiar până la 6000. Vârsta medie a medicilor de familie pe ţară este de 53 de ani, un indicator că mulţi specialişti sunt la vârsta de pensionare.

 

sursa: tvrmoldova.md


Write a comment

Comments: 0