Cu cât „mai aproape”, cu atât mai departe. IATĂ CE SPUNE UN OFICIAL DIN LEOVA DESPRE SCHIMBAREA SEDIULUI JUDECĂTORIEI LEOVA LA CIMIȘLIA

Cetățenii din raioanele Basarabeasca, Cimișlia și Leova au avut ocazia să participe recent la o discuție cu reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Agenției de Administrare a Instanțelor de Judecată (AAIJ), Ministerului Justiției și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale (ONG), în cadrul proiectului „Sporirea eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor judecătorești în Moldova”.

La începutul discuției, Victor Micu, președintele CSM, a menționat importanța implicării autorităților locale în informarea societății cu privire la beneficiile reformei sistemului judecătoresc și la impactul pozitiv asupra publicului.

Astfel, noua lege presupune reducerea numărului de judecătorii, de la 44, la 15, având drept scop îmbunătățirea calității serviciilor la standardele europene și internaționale. Totodată, cetățenii vor avea posibilitatea de a expedia adresări către instanța de judecată și să monitorizeze starea dosarului în regim online, iar noile prevederi urmează să reducă numărul deplasărilor cetățenilor la sediile instanțelor de judecată.

Printre aspectele negative ale legii care a fost deja votată de parlament se numără repartizarea haotică în procesul restructurării judecătoriilor, fără a se ține cont de infrastructura rutieră.

 Un exemplu concret a fost adus de Ion Plămădeală, vicepreședinte al raionului Leova, care a menționat că accesul la justiție a cetățenilor din raionul Leova este practic imposibil, deoarece judecătoria din Cimișlia se află la peste 120 de kilometri distanță de cele mai îndepărtate localități ale raionului Leova.

„Cum a fost luată această decizie, până a fi elaborată și adoptată legea. Dacă se spune că legea a fost creată pentru oameni, atunci cetățenilor raionului Leova nu le este deloc comod ca aceștia să vină la Cimișlia”, a menționat Ion Plămădeală.

Menționăm că, în lipsa unui transport auto garantat, care ar face legătură între  aceste două centre raionale, deplasarea locuitorilor 

raionului Leova spre orașul Cimișlia este practic imposibilă, aceștia fiind nevoiți să se deplaseze pe teritoriul Autonomiei Găgăuze sau a raionului Hâncești, ocolind zeci de kilometri.

În cadrul discuțiilor, publicul a fost interesat și de metodele autorităților de justiție de luptă împotriva corupției în sistemul de justiție și de sporirea integrității judecătorilor. Au fost dezbateri și despre decizia de depersonalizare a documentelor publicate pe portalul instanțelor de judecată, care împiedică buna documentare a jurnaliștilor și nu numai, în cadrul realizării materialelor.

 

sursa; gazetadesud.md


Write a comment

Comments: 0