/VIDEO&FOTO/ Cămin aflat în stare dezastruoasă. IATĂ ÎN CE CONDIȚII LOCUIESC ELEVII ȘCOLII PROFESIONALE DIN LEOVA !

Încercăm să ademenim tinerii în învăţământul tehnic cu cămine care arată după război! Elevii şcolii profesionale din Leova, bunăoară, trăiesc în camere fără prize, cu pereţi plini de igrasie şi se spală cu apă rece. Directorul instituției de învățământ ridică neputincios din umeri - bani pentru lucrări de reparaţie nu sunt. 

Ion este orfan şi învaţă la Şcoala profesională din Leova. El şi-a ales meseria de viticultor. Băiatul locuieşte în căminul instituţiei deja al treilea an, deoarece nu are bani pentru a închiria o locuinţă.

"Lumina este stinsă la ora zece, băieţii nu dovedesc să facă mâncare, frig în cămin, sunt condiţii pur şi simplu mizerabile. Nu avem baie, unde să facem o baie normal", a povestit elevul, Ion Ţurcanu.

"Condiţiile din cămin sunt foarte rele, la general. La mine în camera nu a ajuns apă, dar sunt camera în care a curs şi au început să mucegăiască pereţii.

"Ne deranjează geamurile, în primul rând, că intră frig şi bate vântul şi e frig în cameră".

"Cu ligheanul ne spălăm, aducem apă, ne spălăm şi ducem apa jos".

Adolescenţii spun că zilnic sunt nevoiţi să stea la coadă ore întregi pentru a face mâncare, iar uneori sunt nevoiţi să se culce flămânzi.  

"Este rând, câteodată sunt ocupate toate, trebuie să aştepţi şi nu te ajunge rândul şi mănânci cartoafe crude".

Directorul Școlii Profesionale din orașul Leova recunoaște că unele camere necesită reparații capitale, doar că instituţia nu dispune de bani. 

"Suntem toţi un pic, nu că revoltaţi, dar mai degrabă  îngrijoraţi de situaţie. Vorbim cu antreprenorul, ei deja sunt aici şi sper că înţeleg seriozitatea. Noi le spunem elevilor că mâine, că mâine, dar ei simt pe pielea lor că suferă, dar noi radical nu putem să schimbăm", a menţionat directorul şcolii profesionale din Leova, Nicolae Basarab.

În căminul Şcolii Profesionale din Leova sunt cazaţi 150 de elevi. Aceştia achită lunar câte 40 de lei.

sursa: canal3.md


Write a comment

Comments: 0