/FOTO/ Radio Europa Liberă în discuții cu cetățenii din raionul Leova: "AM VREA SĂ AVEM UN DEPUTAT PE RAIONUL LEOVA"

Tot mai mulți politicieni devin în ultimul timp personaje hulite de opinia publică, de o bună parte a societății. Cu toate acestea, ei sunt votați în continuare de electorat sau susținuți de colegi. Greu de explicat, dar politicienii cei mai detestați de cetățeni reușesc mai mereu să câștige alegerile sau să fie numiți în poziții importante în stat. Și dacă alegătorii îi detestă pe politicieni, de ce nu-i schimbă? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână. Ce ar trebui să facă partidele pentru a câștiga alegerile parlamentare din 2018, dar mai ales încrederea din partea cetățenilor? Cei mai mulți moldoveni spun că locuri de muncă, investiții în infrastructură, creșterea salariilor bugetarilor și pensii mai mari. Consolidarea justiției și lupta împotriva corupției se află și ele printre prioritățile pe care partidele ar trebui să le aibă în vedere, dar mai mulți dintre oamenii cu care am discutat ocazional la Leova spun că nu au încredere în politicieni, pentru că-i asociază cu hoția, corupția și minciuna. Ei și-ar dori fețe noi pe scena politică. Cât despre schimbări în bine în urma alegerilor de anul viitor, unii mai cred că situația din Republica Moldova poate fi îmbunătățită.

- „Am vrea să avem un deputat pe raionul Leova sau chiar pe Sărata-Răzeși, că la noi ne mănâncă câinii. Vai de capul nostru. Ni s-au dus copiii tocmai prin Spania, prin Italia și ni-i jale; am rămas singuri și tare-i dureros.”

- „Pentru bani…”

Europa Liberă: Dvs. criticați conducerea, dar conducerea tot ați ales-o Dvs.

- „Am ales-o, dar n-am știut pe cine alegem.”

Europa Liberă: Și la următoarele alegeri, pentru ce o să vă dați votul?

- „Pentru un om gospodar, ca lumea, cum e pentru gospodăria lui, așa să fie pentru toată lumea. Sunt oameni vai de capul lor.”

Europa Liberă: Dar în timpul campaniilor electorale vin și vă promit că o să vă facă viața mai bună, că o să vă dea salarii bune, că o să ridice pensiile.

- „Așa și spun. Ne amăgesc, ne amăgesc fix așa, și nu fac nimic…”

Europa Liberă: Și Dvs. credeți?

- „Credeam, dar de-acum nu mai credem, că ne-am fript, ne-am înșelat de atâtea ori.”

Europa Liberă: Moldova, ca și stat, poate să devină prosper, unul în care lumea să fie mulțumită, să nu mai plece?

- „Dacă o să fie la conducere un om deștept și un deputat să avem mai aproape de noi…”

Europa Liberă: Credeți în viitorul Moldovei?

- „Numaidecât că credem, credem…”

- „Eu, licino (personal), nu cred, pentru că la noi Dodon e pro-rus, aiștia ai noștri „europeni” au furat și tot fură. S-au întâlnit două cuțite tăioase. Și viitor noi nu avem. Să vă spun așa, ca să mă înțelegeți: la noi, la conducere îs „văcari” și „ciobani”.”

Europa Liberă: Ei sunt trimiși de „turmă”.

- „De „turmă” îs trimiși, dar „ciobanul”… el se face cu brânză, se face și cu bani; deputații noștri. El amu dă ce dă, până intră… Înțelegi? Iaca aiștia-s „ciobani”, „văcarii”, aceia-s toți miliardari. Noi nu avem un om intelighent așa la conducere, nu avem…”

Europa Liberă: Dvs. sunteți supărați pe cei care guvernează. În eventualitatea că-i dați jos pe aceștia de care nu sunteți mulțumiți, pe cine-i aduceți în locul lor?

- „Banul e la putere în ziua de azi, că ei cu banul pe om îl învie și îl ucide.”Europa Liberă: Moldova, ca și stat, poate să devină prosper, unul în care lumea să fie mulțumită, să nu mai plece?

- „Dacă o să fie la conducere un om deștept și un deputat să avem mai aproape de noi…”

Europa Liberă: Credeți în viitorul Moldovei?

- „Numaidecât că credem, credem…”

- „Eu, licino (personal), nu cred, pentru că la noi Dodon e pro-rus, aiștia ai noștri „europeni” au furat și tot fură. S-au întâlnit două cuțite tăioase. Și viitor noi nu avem. Să vă spun așa, ca să mă înțelegeți: la noi, la conducere îs „văcari” și „ciobani”.”

Europa Liberă: Ei sunt trimiși de „turmă”.

- „De „turmă” îs trimiși, dar „ciobanul”… el se face cu brânză, se face și cu bani; deputații noștri. El amu dă ce dă, până intră… Înțelegi? Iaca aiștia-s „ciobani”, „văcarii”, aceia-s toți miliardari. Noi nu avem un om intelighent așa la conducere, nu avem…”

Europa Liberă: Dvs. sunteți supărați pe cei care guvernează. În eventualitatea că-i dați jos pe aceștia de care nu sunteți mulțumiți, pe cine-i aduceți în locul lor?

- „Banul e la putere în ziua de azi, că ei cu banul pe om îl învie și îl ucide.”

Europa Liberă: Eu vă întrebam: pe cine-i aduceți la putere, dacă toți îs răi?

- „Unul din Germania, din Statele Unite ale Americii, să fie oameni mai hâtri. Acolo văd că-i conducerea bună…”

- „Am vrut-o pe Maia, tare am vrut-o, dar dușmanii i-au pus piedică.”

- „Iaca gruzinul ista, Saakașvili, iaca el când a fost, hoții i-a dat jos și a pus Gruzia în picioare. Iaca el cât a stat aici în Odesa, dacă nu era, poate și Odesa era ocupată de rușii iștia… Iaca de aista un om asemănător, iaca de acel om nouă ne trebuie, dar așa noi stăm pe loc și o să mai stăm încă…”

Europa Liberă: Acum se discută foarte mult: încotro, Moldova – cu Estul sau cu Vestul? Domnul Dodon zice că ar fi bine mai aproape de Rusia dacă ajunge Republica Moldova, guvernarea zice că mai aproape de Uniunea Europeană. Încotro, Moldova?

- „De ce nu i-au dat voie lui Maia Sandu?”

- „Pe Maia, pe Maia o vrem.”

- „Zi-i întrebarea: „Tovarășe Dodon, de unde mata primești acum banii – de la rus sau dincotro?” Că el doar primește bănișori? De unde? Rușii îi dau? Prieten la ruși, dar arată spre Europa, înseamnă că Dodon și cu Plahotniuc mănâncă din același kotelokși se huiduiesc unul pe altul. Asta-i politică. Dacă ați observat, Plahotniuc, de câte ori el aduce din Rusia artiști, ceva este, „malenkii namiok”, numai că Plahotniuc îi tare atent, îi „juk hitrîi, hitroumnîi”. Eu nu am pentru cine să votez, un om. Eu doar v-am spus că la noi îs „văcari și „ciobani”. „Văcarii” la noi îs miliardari, și „ciobanii” îs milionari.”

- „Ne gândim că conducerea nu se înțeleg între dânșii. Ei nu au o unitate și să fie pentru popor.”

Europa Liberă: Dar cetățenii îs uniți?

- „Tot nu-s uniți. Moldovenii nu-s uniți, de atâta noi nu putem face o viață bună, nu putem să ajungem la ce au ajuns țările civilizate, pentru că noi nu știm să ne unim.”

Europa Liberă: Și în cel mai rău caz, mulți dintre cetățeni aleg să abandoneze țară și să plece peste hotare?

- „Da, să abandoneze. Aici termină universități, și acolo se duc slugi pentru bani, fiindcă se trăiește greu în Moldova. Și îndeosebi țăranii foarte greu o duc, foarte greu. Șezi cu mâna întinsă, iaca, cu munca ta și nu poți s-o dai. Țăranii, pensionarii, îi strașnic…”

Europa Liberă: Dar vina cea mai mare a cui e – a politicienilor că nu îndreptățesc încrederea cetățenilor sau a cetățenilor care-i votează o dată la patru ani?

- „Și una, și alta, fiindcă când te duci și votezi, te gândești că o să fie bine și le încredințezi, dar nu iese așa, ei când ajung sus, se gândesc la ei, dar la țăranul ista de jos, care muncește și datorită nouă mănâncă pâinea, nu se gândesc. „Las’ că o s-o ducă el cu o mie de lei…”

Europa Liberă: Dar care sunt două probleme cele mai mari ale statului?

- „Neunirea și… hoția, mă gândesc, că fură toți în toate părțile și la țăran nu mai ajunge.”

Europa Liberă: Deputatul mai aproape de cetățean. Cum înțelegeți această relație: politician – om simplu?

- „El trebuie să fie mai mult în teritoriu, să vină mai mult să comunice cu oamenii, să vadă durerea oamenilor…”

Europa Liberă: Credeți că parlamentarii nu cunosc aceste probleme despre care vorbiți?

- „Ba da, cunosc, dar se gândesc la dânșii; sunt ieșiți din rândurile noastre, dar când se văd sus, se uită de sus în jos, de aceea cred că Moldova niciodată n-o să meargă înainte și niciodată populația n-o să trăiască bine.”

Europa Liberă: Nu investiți speranță că lucrurile pot fi schimbate?

- „Pot să fie schimbate, când vor fi cinstiți.”

Europa Liberă: Dvs. trebuie să-i aduceți pe cei cinstiți.

- „Dar noi parcă-i alegem pe cei cinstiți, dar ei devin altfel când vin sus.”

Europa Liberă: Și dacă Dvs. ați fi deputat, ați proceda altfel?

- „Cred că da, fiindcă eu știu ce înseamnă viața grea. În primul rând, tu să fii cinstit și să te uiți drept la oameni, la durerea oamenilor și cât de cât să le-o alini.”

Europa Liberă: Acum cetățenii sunt divizațși pe criteriul acesta al geopoliticii: încotro, Moldova – cu Estul, cu Vestul?

- „Cu Europa, mă gândesc. În partea Europei, că cu rușii am fost și tot așa am fost supuși… ei fac numai armament, dar în rest și ai lor mor de foame. Și rușii mor de foame, populația.”

Europa Liberă: De unde vă informați ca să puteți să trageți o concluzie corectă?

- „Noi ne uităm la „Știri”…”

- „Unde merg știrile, la toate celea mă uit.”

- „…Dar ne orientăm înspre Europa.”

Europa Liberă: Cum se trăiește în Moldova?

- „Doamne… mai greu cred că nici nu se poate; pensiile-s mici și prețurile mari – trăiește…”

Europa Liberă: Cum definiți relația politician-cetățean?

- „Of, Doamne! Politicianul nu-i cetățean al Moldovei; politicienii care-s acum la putere nu-s cetățeni ai Moldovei.”

Europa Liberă: Dvs. i-ați trimis acolo, în vârful puterii.

- „Noi am ales un partid, acum el îi în alt partid; l-o cumpărat Plahotniuc. Peste tot locu-i hoție, corupție, totu-i cumpărat…”

Europa Liberă: De unde știți despre aceste lucruri, de unde vă informați?

- „Păi, de unde?... Din presă, de la televiziune, de la radio.”

Europa Liberă: Cât adevăr și câtă minciună este astăzi în societate?

- „Îi tot minciună, fiindcă ne convingem din practică, din viață.”

Europa Liberă: O să mai fiți chemați la alegeri iar să votați pentru un politician…

- „Nadejda umiraet poslednei” (Speranța moare ultima). Tragem nădejde că ceva-ceva poate că s-a schimba, dar…”

Europa Liberă: Dar cum trebuie să fie omul cel în care să aveți încredere, trimițându-l acolo, sus?

- „Să nu fie hoț, fiindcă statul nu-i sărac, îi bogat, dar n-ajunge la oameni, la norod bogăția.”

- „Peștele se strică de la cap…”

- „Da-da…”

Europa Liberă: Dar se curăță…

- „Dar se curăță de la coadă.”

Europa Liberă: Și o să fiți în stare să-l curățați de la coadă?

- „Păi, nu-l curăț eu de la coadă, îl curăță capul.”

Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult?

- „Offf… o viață bună. Măcar la nepoții noștri.”

- „Locuri de muncă.”

Europa Liberă: În viitorul Republicii Moldova credeți?

- „Vârsta noastră de-amu n-o să mai vadă un viitor bun, nu se prevede încă. Noi suntem un colhoz de-al lui Plahotniuc. Ce folos că ne revoltăm, ne jeluim unul la altul, dar… „Vaska slușaiet da est” (Vaska ascultă și mănâncă)?

Europa Liberă: Ia zicețși Dvs. ceva. Valentina Ursu sunt de la radio Europa Liberă.

- „Eu îs Pavel, de la Leova. Am lucrat la Banca de Economii și ne-au fugărit în 2015. S-au uitat toate, nici nu mai pomenesc…”

Europa Liberă: Se pomenește despre Banca de Economii atunci când vine vorba despre furtul secolului.

- „Da, dar s-a uitat și de furtul secolului, și de toate celea s-a uitat. Una e rău, că nu-i loc de lucru, nu-i o sursă de existență. Iaca, stăm la piață, iaca de acasă, dar ce te faci când vin facturile? Copiii îs după hotare, tot îs la Ucraina și n-au de lucru, n-au nimic și nepoții și ne-au năvălit, ne-a astupat valul acesta de politică.”

Europa Liberă: Această politizare a societății trage în urmă statul?

- „Îl apasă pe om mai jos de iarbă, îl apasă, că n-ai ieșire din situație, doamnă Valentina. Prima dată vă văd, să fiți sănătoasă!”

Europa Liberă: Trebuie cumva să vă înarmați cu putere, cu curaj, ca să schimbați lucrurile.

- „Nu facem noi nimic. Ce folos c-a stat un an și jumătate lumea în Piață? Ce folos? Niciunul dintre politicieni n-a îndrăznit să apară măcar să zică: „Măi oameni buni, ce vreți voi?” A venit cineva? Nimeni.”

Europa Liberă: Prin proteste se mai poate de obținut ceva?

- „Nu știu, cred că nu.”

Europa Liberă: Și atunci, lumea a dat mâinile în jos?

- „A dat mâinile în jos.”

- „Cam așa și este.”

Europa Liberă: Ce-i de făcut acum, dacă toți vorbiți de o situație incertă, fără perspectivă?

- „Cred că la alegeri vectorul poate s-a schimba oleacă, poate că, dacă…”

Europa Liberă: Dar Dvs. încotro vreți să se schimbe vectorul?

- „Doar încolo, spre Europa. Doar am mai fost mult timp cu partea rusă și care a fost situația? Cred că alegerile au să hotărască, cred că.”

Europa Liberă: Dar vă este clar cum o să alegeți slugile în următorul Legislativ? Acest sistem mixt va îmbunătăți situația?

- „Dacă va fi un om onest acela pe care-l vom alege prin sistemul acesta mixt, cred că o să facă treabă, dar dacă nu, tot au să facă cum vor ei, nu cum vrem noi.”

Europa Liberă: O să aveți un buletin pentru deputatul ales în circumscripție și un buletin pentru deputatul ales pe listă de partid.

- „Mai pe scurt, cheltuială mai multă, dar tâlc mi se pare că n-o să fie deloc. Bludnicirea oamenilor, ca să fie tâlc tot pentru dânșii, pentru cei de sus.”

Europa Liberă: Cei de sus cunosc despre aceste nemulțumiri ale Dvs. De ce credeți că nu se implică mai mult, ca să aducă bunăstare și în casa, și în buzunarul Dvs.?

- „Treabă n-au ei cu buzunarul meu, ei îl au pe al lor. Dumnezeu cu dânșii, să-i judece Cel de Sus.”

Europa Liberă: Dar Dvs. de unde vă informați?

- „De la radio numai, eu la televizor nu mă uit.”

Europa Liberă: Cum faceți Dvs. diferență între adevăr și neadevăr?

- „Adevăru-i realitatea cu care ne ciocnim zi de zi în piață. Și, gata, poftim – ne-au făcut pe toți vânzători, toți vindem, dar cui să vinzi, dacă aproape toți îs plecați?”

Europa Liberă: De ce lumea-i atât de neîncrezătoare că o să apuce și timpuri mai bune?

- „Guvernarea-i așa.”

Europa Liberă: Guvernarea-i aleasă de Dvs.

- „Da, e aleasă, dar ei pe noi ne cumpără.”

Europa Liberă: Și vă lăsați cumpărați, vă vindeți votul atunci când vine campania electorală?

- „Oamenii se cumpără, se vând, dar fiecare de-acum judecă după dânsul. De atâția ani de zile noi ne luptăm cu morile de vânt și nu se schimbă nimic.”

Europa Liberă: Următoarele alegeri ar putea să aducă claritate?

- „Nu văd echipă; să fie mai curați, integri.”

Europa Liberă: Vă este clar cum o să alegeți deputații în următorul Parlament?

- „Pe circumscripții, nu știu cum acolo, dar nu-i bun, fiindcă ei îs cumpărați.”

Europa Liberă: Vina lor e că ei dau bani și cumpără, dar vina mare o poartă cel care se lasă cumpărat.

- „Da, da. Nu se schimbă nimic așa, serios.”

Europa Liberă: Încotro, Moldova – cu Estul, cu Vestul? Vă preocupă acest lucru?

- „Eu nu-s de acord cu Rusia, de atâta că ei și-au bătut joc de noi ani de zile, au pus embargouri…”

Europa Liberă: Președintele Dodon din contra zice că piața Rusiei a înghițit mai multă producție moldovenească.

- „El numai zice, da, numai zice, dar de fapt mult se duce în Europa, mult se duce în alte țări. Iată, doamna-i din Rusia, a venit la moment să mă ajute să vând.”

Europa Liberă: Ia povestiți cum e în Rusia.

- „E o hoție peste tot; ce-i în Rusia, ce-i în Moldova, peste tot e o hoție mare. Dacă ar fi o lege că pe de-a dreptul să-i taie mâinile de la coate la acel care fură, lumea n-ar fura. Nici deputații, nici ăștilalți…”

- „Este, dar nu se respectă, nu se îndeplinesc.”

- „Nu se îndeplinesc, da. Să se îndeplinească legile, și lumea ar trăi mai bine și deputații s-ar gândi mai mult la lume.”

Europa Liberă: Președintele Igor Dodon zice că va apropia și mai mult Moldova de Federația Rusă. Cum înțelegeți Dvs. această cooperare dintre Chișinău și Moscova, dacă tot ziceți că aveți o ședere de lungă durată în Rusia?

- „N-o să fie nimic bun.”

- „Asta el se apropie mai mult de Rusia, el, dar lumea nu se apropie.”

- „Care, iaca, aici târguiește, nu.”

- „El cum a trăit, așa și are să trăiască, lumea are să se chinuiască, așa că...”

- „Lumea n-are să se apropie, el are să se apropie. Ei își rezolvă problemele lor. Rusia își face interesul ei pe teritoriul nostru. Să-și păstreze armata, influența, FSB-ul; ei aici tot au interes mare în Moldova. Noi suntem cumpărați, iaca cum. Pe noi ne cumpără cu vorbe dulci, cu promisiuni, dar realitatea-i dură.”

Europa Liberă: De ce se trăiește greu în Moldova?

- „Pentru că-i hoție și banditism, minciuni au fost multe, i-am crezut și, până la urmă, ne-au amăgit și ne-au tras pe sfoară că adică noi suntem niște marionete, ca să zicem „da”, să zicem „nu” când vor ei.”

Europa Liberă: Și tot politicienii vor veni să vă cerșească votul.

- „Da, da, da…”

Europa Liberă: Și iarăși o să vă promită că o să aducă bunăstare, că statul va merge pe un drum drept. Și Dvs. pentru ce o să votați, iarăși pentru promisiuni?

- „Nu pentru promisiuni. Vrem să votăm Unirea, că prin Unire noi o să fim în Europa și ei au să fie trași la răspundere, o să fie regulă în țara noastră, cu toate că lumea nu este de acord cu așa ceva, pentru că suntem manipulați și de partea de Est, și de Vest, și de toate dimprejurul nostru ce se face.”

- „Ce le spun rușii, aceea fac. Și Plahotniuc face aceea, și Dodon face aceea. S-au unit ei între ei și se fac cumva că luptă între dânșii, și la urma urmei tot noi suferim.”

- „Trebuie de trăit cu toți bine; nu dacă trăim cu Europa bine, cu Rusia trebuie să stricăm relațiile. Trebuie să trăim și cu rușii bine…”

- „Au capturat totul – de sus până jos un partid și vor să stea la putere, vă spun cinstit că am fost eliberat din funcție pe calea partidului. Opt ani de zile am fost director de drumuri…”

Europa Liberă: S-a politizat totul, inclusiv până la locul de muncă?

- „S-a politizat și nu s-au uitat… am fost nevoit să eliberez funcția. Mă uit ce se petrece în raionul Leova; nu-i bucuros faptul că toate instituțiile acestea sunt folosite de un partid, de PD. Am pierdut încrederea în tot. Nu există un partid ca să fie de nădejde.”

- „N-avem oameni credibili la conducere. Avem oameni cu interese meschine și personale. Uneori am impresia că lumea se joacă, pentru că cei care ne guvernează, din considerentul că suntem mici ca suprafață și multă lume este plecată și adică s-ar mai putea oleacă de manipulat cu mintea omului, de a-l folosi, de a-l lepăda și de spus: „La revedere! Nu v-ați trezit la timp.”

Europa Liberă: În al 12-lea ceas, cetățeanul își dă seama că, totuși, destinul acestei bucăți de pământ depinde de el, atunci mai ales când are buletinul de vot în mână? Iată vin parlamentarele în 2018.

 

- „Știți, informația-i foarte puternică și omul este deprins să creadă ceea ce aude. Cred că 80% vorbesc meschinării și 20, dacă este un adevăr, dar și acolo tot nu poți să știi ce-i.”

Europa Liberă: Dar Dvs. de unde vă informați, personal?

- „Eu, din presă, televizor, radio; radioul la mine non-stop lucrează și eu ascult așa, păi, informația-i foarte diferită. Și uneori stau și mă gândesc: încotro mergem? Parcă-parcă îmi pare că mergem în Europa și când te uiți, în linii generale, rămânem în același spațiu rusesc, pentru că mă uit că și parlamentarii de acum au prins a vorbi în cadrul ședinței în limba rusă… Nu mă deranjează deloc limba rusă, dar unde-s valorile, unde-i demnitatea, unde-i patriotismul? Acum nici nu-i la modă patriotismul, după câte văd eu.”

Europa Liberă: Și dacă Dvs. ați fi deputat, ministru, ce ați schimba, cum ați schimba, de unde ați începe?

- „Eu aș începe de la mine – să fiu sinceră și să pun niște legi în capul mesei care să fie lucrative; cetățeanul să aibă încredere în mine, în guvernare, dar să fie oameni cinstiți, să fie necorupți, trecuți prin sită așa, să fie credibili. Dar tu când îl vezi că el are atâtea averi și are atâta putere și el vine și vorbește în numele tău, chiar sincer îmi pare rău și nu înțeleg cum se pornesc ei în lume să vorbească că, uite, noi suntem acei care vom face schimbarea, dar dânșii își duc copiii peste hotare, își duc averile peste hotare… Au atâtea averi și ei iese în fața unei bătrâne care nu poate trăi cu ziua de mâine și nici cu ziua de azi, chiar mă mir de îndrăzneală, de obrăznicie, de impertinență. Eu singură, personal, stau acum și mă gândesc: Doamne, ce-i de făcut? Și teamă mi-e, teamă mi-e că noi o să fim rusificați până în măduva oaselor și n-o să mai avem mult timp ieșire în lume...”

Europa Liberă: Dar de ce trăiți cu această frică?

- „Pentru că parcă văd o coaliție între niște forțe care guvernează acum, care parcă-parcă vorbesc în numele Europei, dar cu pașii - spre Est.”

- „Noi nu avem elită politică, din cauză că trebuie o pregătire oarecare…”

Europa Liberă: Păi, 26 de ani nu a fost o perioadă suficientă ca să crească o elită politică?

- „Nu a fost, nu a fost. Moise a dus poporul israelian 40 de ani prin pustiu, ca să-l aducă la demnitate, să simtă că este un popor. Noi mai avem înseamnă că până la 40 de ani.”

Europa Liberă: Și peste 14 ani lucrurile cum vor arăta?

- „Peste 40… În primul rând, trebuie să spunem cine suntem noi, de unde venim și ce dorim.”

Europa Liberă: Păi și aici intră în joc geopolitica, fiindcă Moldova e în calea tuturor relelor și moldovenilor le vine foarte greu să decidă.

- „Păi, da, da… Se văd toți că sunt mari și tari și rânza aceasta moldovenească mai mult face rău decât bine.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să discutați cu Igor Dodon, cu Vladimir Plahotniuc, ce mesaj le-ați transmite?

- „Acest tandem Plahotniuc-Dodon este un foarte mare minus pentru dezvoltarea țării noastre, din cauză că se vede că politica rusească este dusă pe două fronturi – pe de o parte, a lui Dodon, deschisă, și pe de altă parte, a lui Plahotniuc, care tot mizează și se bazează pe politica rusească, dar așa, știți, într-un fel…”

Europa Liberă: Dar de ce credeți despre asta?

- „De ce cred? D-apoi tot timpul ei ajung la o înțelegere, așa că aici…”

Europa Liberă: Și ce mesaj le-ați transmite?

- „Să părăsească țara asta.”

- „Toți spun că-i vinovată conducerea. Noi suntem vinovați; noi ne ducem la alegeri ca… ne mână ca pe niște turme și ne amăgesc cu doi lei și pe urmă patru ani de zile sug toată măduva din om - și impozite, și tot…”

Europa Liberă: Problemele sunt clare.

- „Problemele… noi suntem vinovați.”

Europa Liberă: Soluțiile acestor probleme care ar fi?

- „Soluțiile? La noi sărăcia materială e foarte mică, dar spirituală e maximum de sus. Noi trebuie să fim mândri pentru neamul nostru și trebuie să ne simțim moldoveni și stăpâni în țara noastră, nu unire cu România, unire cu Rusia. Vă pare că au să vină românii și au să facă regulă la noi? Noi trebuie să facem aici regulă.

- „Anume trebuie să ne unim noi între noi, moldovenii, să dăm jos guvernarea actuală, să punem niște oameni integri la putere, să ne facem temele pe acasă pe care le avem conform Acordului de Asociere, să arătăm și noi că suntem gospodari, facem curățenie în curtea noastră și atunci ne ducem și noi să ne unim cu cine vrem, nu ne ducem noi cu pantalonii rupți… Actuala stare de lucruri din țară cum pot s-o definesc eu? Catastrofală, un nivel scăzut de viață, o justiție nedreaptă, corupție, lumea-i dezorientată, pleacă din țară, nu mai au nicio speranță de viață normală în țara asta. Clasa politică, care are 3% în sondaje și conduce țara asta, mă refer la PD, în persoana lui Plahotniuc și tot ce fac ei contra acestui popor. E un genocid care duce la distrugerea genofondului poporului moldovenesc. Adică pleacă toți oamenii după hotare, toți oamenii cei mai capabili, cei mai deștepți, patrioții, chiar și cei mai frumoși, cei mai tineri și mai sănătoși, rămâne… Cine rămâne? Bătrânii și tinerii care au să plece și ei eventual.”

 

sursa: europalibera.org


Write a comment

Comments: 0