/PETIȚIE/ Banii recuperați în urma furtului bancar, restituiți cetățenilor? IATĂ CE PROPUNE UN ACTIVIST DIN LEOVA!

Acordarea unei compensații de minimum 2000 lei per familie, pentru perioada rece a anului și asumarea unui angajament public al Guvernului, în scopul garantării unei folosiri eficiente a banilor recuperați.

Aceste lucruri sunt propuse de Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Președinte al OT Leova, Alexandru Bujorean.

Potrivit acestuia, banii au fost furați de la cetățeni și tot ei urmează să resimtă recuperarea acestora.

"Guvernul Filip declară că procesul de recuperare a miliardului furat este în plină derulare. 
Se operează cu anumite cifre și se declară că anumite sume deja au fost restituite în buget.
Banii au fost furați de la popor și poporul merită sa îi primească înapoi !!!
În urma ,,furtului secolului" poporul a sărăcit și mai mult iar concomitent a pornit un nou val masiv al migrației populației apte de muncă.
Daca Guvernul are intenția să dovedească că se ocupă real de recuperarea banilor, atunci aceștia trebuie sa se regăsească direct în veniturile cetățenilor, care sunt afectați de majorarea prețurilor, inflație, taxe și impozite, precum și plăți suplimentare care survin din acea lege ce obligă cetățenii RM să restituie sumele sustrase din bănci.

CEREM PUBLIC GUVERNULUI ACORDAREA UNOR COMPENSAȚII SUPLIMENTARE PENTRU PERIOADA RECE A ANULUI, POPULAȚIEI SĂRĂCITE ȘI LĂSATE SINGURE ÎN FAȚA IERNII !!! ", a declarat activistul pe pagina sa de facebook..

Politicianul propune înaintarea către Guvernul Republicii Moldova, a unei petiții online, prin care, poporul ar cere autorităților, alocarea a minimum 20% din banii recuperați, în urma furtului din sistemul bancar, în scopul acordării unor compensații suplimentare pentru perioada rece a anului, care ar constitui minim 2000 lei pentru o familie.

Potrivit lui Bujorean, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, lichidatorii Băncii de Economii SA, BC ”Banca Socială” SA și B.C.

”Unibank” au reușit până acum să recupereze 932 de milioane de lei iar conform unei legi asumate de Guvern, poporul Republicii Moldova urmeaza să restituie suma

de 13 miliarde 583,7 milioane lei, în termen de până la 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de 5% anual.

Potrivit petiției propuse de vicepreședintele PLDM, 20% din această sumă, ar constitui ceva mai mult de 108 milioane lei/anual, pentru aceeași perioadă de 25 ani.

Astfel, dacă inițiativă ar fi aprobată, mai mult de 54 000 de familii afectate de sărăcie și creșterea prețurilor, ar putea beneficia de o compensație anuală de 2000 lei, bani care ar putea fi folosiți în scopul încălzirii locuințelor în perioada rece a anului.

Iar în cazul în care legea privind recuperarea de către cetățeni a banilor furați nu va fi anulată, această compensație anuală ar putea fi achitată pe parcursul tuturor celor 25 ani, indicați în legea respectivă.

Petiția poate fi citită integral și semnată, accesînd linkul de mai jos:

https://www.petitieonline.com/cerem_guvernului_rm_s_acorde_ajutor_populaiei_srcite_din_banii_re

 

 

 


Write a comment

Comments: 0