/FOTO/ Blocul de locuințe sociale din or.Leova: MAI MULTE APARTAMENTE DECÎT SOLICITANȚI?

Republica Moldova trebuie să întoarcă credite de aproape 20 de milioane de euro Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE). Țara noastră a împrumutat această sumă de bani pentru a construi, până în 2018, aproape o mie de apartamente sociale în mai multe localități.

Proiectul a demarat în 2007, atunci când a fost semnat primul Acord-cadru de împrumut între Republica Moldova și BCE. Astfel, în 2011, la sfârșitul primei faze, în cele patru blocuri sociale construite: două în orașele Chișinău, și câte un bloc la Criuleni și Glodeni, s-au mutat cu traiul 581 persoane.

La doi ani de la finalizarea primei etape a proiectului, a demarat cea de-a doua etapă. Alte blocuri sociale au fost inițiate în orașele Sângerei, Briceni, Călărași, Leova, Hâncești, Ialoveni și Soroca. Pentru a doua fază, Moldova a mai luat un credit de la BCE. De această dată, împrumutul a constituit 13,4 milioane de euro, sau 65% din valoarea totală a proiectului.

În raionul Leova au fost construite patru blocuri cu 92 de apartamente. Acum, aici au loc ultimele lucrări de finisare. Autoritățile locale susțin că acestea vor fi date în folosință până la sfârșitul anului. Licitația pentru executarea lucrărilor de construcție a celor 94 de apartamente, în sumă de 42 de milioane de lei, a fost câștigată de Glorinal Imobil SRL și Glorinal SRL din Chișinău, potrivit informației furnizate redacției de către Consiliul raional Leova. 

Constructorii spun că le-a fost foarte greu la început, fiindcă cele patru blocuri erau părăsite de ani buni și construcția care avea ridicate doar pereții era în stare avansată de degradare. Prima destinație a acestor edificii a fost o maternitate. Dar, în timpul crizei din perioada sovietică, acestea au fost înghețate.

„Două blocuri aveau pereții ridicați, iar la celelalte două, zidurile erau înălțate doar pe jumătate. Am făcut reconstrucția așa cum se cuvine ca oamenii să locuiască în siguranță”, a spus șeful de șantier, Oleg Onofrei.

Ion Gudumac, președintele raionului Leova, susține că selectarea beneficiarilor este foarte strictă și că se face în baza unui regulament. 

„Este format un grup de lucru care examinează minuțios dosarele potențialilor beneficiari și așteptăm și alte cereri. Avem mai puține dosare decât apartamente. Dar asta nu înseamnă că primul venit va fi și primul servit. Vor trece doar persoanele care corespund cerințelor regulamentului. Vom veni către consiliul raional cu propuneri de modificări ca să lărgim aria celor care vor avea dreptul să obțină locuință socială”, a declarat Ion Gudumac.

sursa: gazetadesud.md


Write a comment

Comments: 1
  • #1

    dimas (Monday, 18 December 2017 19:30)

    da Ion Gudumac cite apartamente a procurat deja,mii interesant?