/FOTO/ Blocul de locuințe sociale din or.Leova: MAI MULTE APARTAMENTE DECÎT SOLICITANȚI?

Republica Moldova trebuie să întoarcă credite de aproape 20 de milioane de euro Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE). Țara noastră a împrumutat această sumă de bani pentru a construi, până în 2018, aproape o mie de apartamente sociale în mai multe localități.

Proiectul a demarat în 2007, atunci când a fost semnat primul Acord-cadru de împrumut între Republica Moldova și BCE. Astfel, în 2011, la sfârșitul primei faze, în cele patru blocuri sociale construite: două în orașele Chișinău, și câte un bloc la Criuleni și Glodeni, s-au mutat cu traiul 581 persoane.

La doi ani de la finalizarea primei etape a proiectului, a demarat cea de-a doua etapă. Alte blocuri sociale au fost inițiate în orașele Sângerei, Briceni, Călărași, Leova, Hâncești, Ialoveni și Soroca. Pentru a doua fază, Moldova a mai luat un credit de la BCE. De această dată, împrumutul a constituit 13,4 milioane de euro, sau 65% din valoarea totală a proiectului.

În raionul Leova au fost construite patru blocuri cu 92 de apartamente. Acum, aici au loc ultimele lucrări de finisare. Autoritățile locale susțin că acestea vor fi date în folosință până la sfârșitul anului. Licitația pentru executarea lucrărilor de construcție a celor 94 de apartamente, în sumă de 42 de milioane de lei, a fost câștigată de Glorinal Imobil SRL și Glorinal SRL din Chișinău, potrivit informației furnizate redacției de către Consiliul raional Leova. 

Constructorii spun că le-a fost foarte greu la început, fiindcă cele patru blocuri erau părăsite de ani buni și construcția care avea ridicate doar pereții era în stare avansată de degradare. Prima destinație a acestor edificii a fost o maternitate. Dar, în timpul crizei din perioada sovietică, acestea au fost înghețate.

„Două blocuri aveau pereții ridicați, iar la celelalte două, zidurile erau înălțate doar pe jumătate. Am făcut reconstrucția așa cum se cuvine ca oamenii să locuiască în siguranță”, a spus șeful de șantier, Oleg Onofrei.

Ion Gudumac, președintele raionului Leova, susține că selectarea beneficiarilor este foarte strictă și că se face în baza unui regulament. 

„Este format un grup de lucru care examinează minuțios dosarele potențialilor beneficiari și așteptăm și alte cereri. Avem mai puține dosare decât apartamente. Dar asta nu înseamnă că primul venit va fi și primul servit. Vor trece doar persoanele care corespund cerințelor regulamentului. Vom veni către consiliul raional cu propuneri de modificări ca să lărgim aria celor care vor avea dreptul să obțină locuință socială”, a declarat Ion Gudumac.

sursa: gazetadesud.md


Write a comment

Comments: 4
 • #1

  dimas (Monday, 18 December 2017 19:30)

  da Ion Gudumac cite apartamente a procurat deja,mii interesant?

 • #2

  OLIVIA PEDRO (Friday, 15 June 2018 17:44)

  Buna,
  Numele meu este Olivia Pedro, creditor privat de împrumut care oferă asistență financiară pe viață
  Ai nevoie de ajutor financiar? Sunteți în orice criză financiară sau aveți nevoie de bani pentru a vă începe propria afacere? Aveți nevoie de fonduri pentru a vă achita datoria sau pentru a vă achita facturile ?, Aveți un proiect neterminat la îndemână datorită finanțării necorespunzătoare? Aveți un scor de credit scăzut și sunteți greu să obțineți servicii de capital de la băncile locale și alte instituții financiare? Aveți nevoie de bani pentru a investi în anumite domenii de specializare. Iată o oportunitate pentru a obține împrumutul dvs. astăzi pentru a vă rezolva toate problemele financiare
  Contactați-ne acum prin e-mail la (oliviapedro85@gmail.com)

  Oferim toate tipurile de împrumut din orice sumă de care aveți nevoie, variind de la 2.000€ - 10.000.000€. Procesul nostru de capital și de creditare este 100% garantat și garantat, fericirea clienților noștri este forța noastră, suntem o companie de împrumut cu reputație, legitimă și acreditată. Acordăm împrumut persoanelor fizice și companiilor care au nevoie de asistență în numerar.
  Deci, vă rugăm să ne contactați astăzi prin e-mail la (oliviapedro85@gmail.com)
  Mulțumesc.

 • #3

  Marian Lawson (Tuesday, 18 September 2018 12:56)

  Căutați un împrumut? esti la locul potrivit pentru solutiile tale de credit chiar aici! Deaux Finance Limited oferă împrumuturi companiilor și persoanelor fizice la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3%. vă rugăm să ne contactați prin e-mail; (deauxfinance@gmail.com)
  Manager: Helen Wilson
  E-mail: (helenwilson719@gmail.com)
  Mulțumesc

 • #4

  CREDIT LAND (Tuesday, 15 January 2019 07:08)

  Salut,
  Căutați un împrumut autentic? aveți datorii și aveți nevoie de bani pentru a vă achita facturile, aveți nevoie de un împrumut urgent pentru a începe o nouă afacere sau pentru a vă îmbunătăți afacerea? aveți nevoie de un împrumut pentru a cumpăra o mașină sau o casă? aveți un proiect neterminat la îndemână din cauza finanțării necorespunzătoare? Aveți un scor redus de creditare și sunteți greu să obțineți servicii de capital de la bănci locale și alte instituții financiare? Aveți nevoie de împrumut de investiții pentru a investi în anumite domenii specializare, sunteți la locul potrivit pentru soluțiile de împrumut de aici! Credit Land oferă toate tipurile de împrumuturi de orice valoare companiilor și persoanelor fizice la o rată scăzută și la prețuri accesibile de 2%. Capitalul și procesul de creditare sunt sigure, autentice și 100% garantate și garantate. Vă interesează să ne contactați prin e-mail; (creditlandloans@gmail.com)

  Email: creditlandloans@gmail.com