/DOC/ Părinții copiilor de la Liceul Teoretic "C.Spătaru" se expun contra proiectului de creare a Școlii Primare. IATĂ CE DEMERS AU ÎNAINTAT CONSILIERILOR RAION

Mai mulți părinți ai căror copii își fac studiile în clasele primare ale Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din or.Leova, au adresat un demers Consiliului Raional, prin care își manifestă dezacordul cu proiectul de decizie, prin care s-ar crea o nouă școală primară în sediul instituției fostului gimnaziu-internat.

Potrivit celor 75 semnatari, prin această decizie, Consiliul ar urma să încalce "dreptul la libera alegere a instituției de învățămînt și principiul participării și responsabilității comunității".

Principalele motive invocate de petiționari, care stau la baza refuzului acestora de a crea noua instituție de învățămînt, constau în amplasarea rutieră a edificiului în apropierea unei curbe periculoase, precum și amplasarea cantinei, în afara blocului principal.

Un alt motiv ar fi și faptul că căminele fostului gimnaziu-internat, ar putea fi acordate unor familii social vulnerabile, fapt care ar pune în pericol securitatea elevilor de vîrstă primară.

 

În același timp, părinții conștientizează importanța edificiului precum și neadmiterea degradării acestuia și vin cu unele propuneri de folosire a acestuia.

 

Ei propun "crearea unui centru complex de activități extrașcolare și servicii specializate, transferarea azilului de bătrîni, crearea unui centru de prestare a serviciilor sociale sau extinderea școlii profesionale".

Părinții fac un apel către consilierii raionali și solicită scoaterea proiectului de decizie de pe ordinea de zi a ședinței, care urmează să aibă loc la data de 15 februarie.

"Majoritatea părinților elevilor claselor primare sînt împotriva acestui proiect și au înaintat petiții în adresa instituțiilor responsabile. Imobilul fostei școli internat prezintă un risc sporit pentru siguranța copiilor mici. În acest sens solicităm implicarea tuturor Dvs, celor care nu sunteți indiferenți de soarta copiilor claselor primare și sunt contra acestui proiect, să depuneți semnătura în anticamera Primăriei Leova!", declară semnatarii petiției.

 

Petiția a fost expediată la adresa Președintelui Raionului Leova, Ion Gudumac, Șefului Direcției Învățămînt, Alexandru Gospodinov, fracțiunilor Consiliului Raional, Primăriei or.Leova, precum și pe numele Prim-ministrului Pavel Filip și în adresa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.


Write a comment

Comments: 39
 • #1

  Ana (Tuesday, 06 February 2018 12:17)

  Bine au facut!Maiine voi merge si eu sa depun semnatura contra acestui proiect.

 • #2

  Stefan (Tuesday, 06 February 2018 12:37)

  Sunt indegnat ca numai parintii C.Spataru lupta pentru copii din Leova de ce tac cei de la M.Eminescu ? Acolo tot sunt multi contra crearii scolii primare mobilizativa cei de la M.Eminescu!!!! Am vazut sondajul 70 % contra oare consilierii nostrii stiu situatia au vazut sondajul ? Cred ca e prematur crearea acestei institutii mai sunt problemele in raion care trebuie rezolvate.Doua scoli ii destul.Sustin parintii din C.Spataru!!!!!

 • #3

  Mihai (Tuesday, 06 February 2018 13:09)

  Aiurea

 • #4

  Mihai (Tuesday, 06 February 2018 13:50)

  BRAVO!!! Succes stimați părinți ai școlilor primare! Dar de ce părinții grupelor pregătitoare din grădinițe stau indiferenți sau le este indiferent de odreslele lor unde o să sune clopoțelul la primul sunet.

 • #5

  Anastasia (Tuesday, 06 February 2018 14:21)

  Sunt foarte indignata de faptul ca Consiliul Raional Leova ia asemenea decizii fara a tine cont de parerile cetatenilor .
  Dragi parinti,cetateni ai or.Leova va rog expunetiva parerea nu lasati ca cineva sa hotarasca soarta copiilor nostri.

 • #6

  Valeria (Tuesday, 06 February 2018 14:37)

  Oameni buni bună luat nimeni nici o decizie, si nimeni nu a decis inca ca ca va fi scoala primară. Sa venit doar cu o propunere, care pt a fi validă este nevoie sa fie votată în ședința de consiliu, ceea ce nu se va întâmpla, consilieri nu vor vota!!!!

 • #7

  Stefan (Tuesday, 06 February 2018 14:44)

  Da in caz daca parintii au doi copii unu fregventeaza clasa 4 a la C.Spatarul altul merge in clasa 1 scolii primare un parinte la straini lucreaza sau in general nu este,ii realitatea noastra, altul ce are de facut va merge unde? cum se va rupe in doua? la primul sunet la care copil trebuie el sa mearga la cel de la scoala primara sau va ramine cu cel de la 4-a clasa ? la care ? Trebuie sa aleaga intre copii sai ?? ghinditi-va la inima parintelui ???? Ce faceti ????? Oare cum ?

 • #8

  Nina (Tuesday, 06 February 2018 22:31)

  Nu adevărat și noi părințiîn de la mine.Eminescu luptam și facem foare mult numai nu participam la discutii pe net.ca nare nici un rost noi vorbim .am fost la consiliu de 2 ori la primar și desigur cu multe scrisori

 • #9

  Elena (Tuesday, 06 February 2018 22:38)

  Noi părințiîn de la M.Eminescu pe data de 15 vom asista la ședința consiliului .

 • #10

  Lilia (Wednesday, 07 February 2018 00:32)

  Trebuie de invitat la data de 15 televiziunea PROTV si Jurnal.TV

 • #11

  Ștefan (Wednesday, 07 February 2018 00:45)

  Pe 15.02 voi veni la consiliul pentru a spune NU scolii primare !!!!! Lăsați copii in pace căutați va de lucru raionul distrus nimic nu se dezvolta in afara de corupția și cumatrizmul !!! Părinții indiferent de interese trebuie sa punem chit mai mult efort pentru a nu admite pasuri neghindite ....

 • #12

  Vica (Wednesday, 07 February 2018 12:08)

  Cine nu

 • #13

  *** (Wednesday, 07 February 2018 12:15)

  Cine nu este de acord cu decizia de a se deschide scoala primara la inernat,aveti posibilitatea de a va semna la primarie (la secretara) se afla demersul si listele...expuneti-va parerea...luati decizii pentru binele copiilor...

 • #14

  X (Thursday, 08 February 2018 06:13)

  Vor sa puna bani in buzunar si apoi tot parintii sa faca reparatie nu sint deacord deloc sint inpotriva

 • #15

  Natalia M (Thursday, 08 February 2018 10:46)

  Ei cum e posibil stimata autoritate publica stiind ca CLADIREA INTERNAT E AVARIATA sa pornesti asa proiect!!!!
  Leova!!!!! Mobilizare!!!!!
  Viata si sanatatea copiilor nostri e mai presus decit toate!!!!!
  Like & Share!!

 • #16

  Mariana (Thursday, 08 February 2018 12:30)

  Natalia M. Mai fumează o țigară,că știu că-ți place, și poate în ”curilcă” ți-ai găsi și tu un bărbat ca toate femeele. De fapt, în cazul tău, îi cam complicat. Cu asta se lămuresc multe. Sărmana de tine!

 • #17

  Valeria (Thursday, 08 February 2018 12:37)

  Ar trebui si elevii ambelor licee sa participe la acesta sedinta ,deoarece si parerea lor foarte mult conteaza

 • #18

  ? (Thursday, 08 February 2018 12:43)

  Ai uitat de cei de la grădiniță

 • #19

  Stefan (Thursday, 08 February 2018 12:58)

  Natalia M nu faceti griji de asa personalitati ca Mariana noi va sustinem viata privata ramine viata privata cei care nu au sapte ani de acasa se anina de orice si insusi singuri se murdaresc.Inainte. Lui Mariana spun asa educatia mult conteaza si in cazul dvs si altii aici.Cu sfaturi de caracter personal in privat va duceti......

 • #20

  Vasilika (Thursday, 08 February 2018 13:36)

  Natalia bravo, ai pornit o miscare mica dar cu rasunet care in Leova demult nu a fost. Succese. Ce tine de comentariile oarecarei 'Mariana'care lipsita de bunul simt recurge la atacuri personale, nu trebuie bagate in seama, trebuie de dus la capat miscarea de bun augur si speranta pentru un viitor mai bun al copiilor nostri

 • #21

  Vasilika (Thursday, 08 February 2018 14:08)

  P.S. Mariana, daca tot te dai femeie, sa stii ca, cuvintul femeile, se scrie cum am scris eu, nu 'femeele'

 • #22

  Elena (Thursday, 08 February 2018 18:07)

  (Stimati) Consilieri (care au venit cu aceste propuneri),
  ati calculat citi copii se nasc in Leova pe an? Cit copii sunt la gradinita, in grupa pregatitioare? De cind natalitatea in oras a inceput sa dezvolte o progresie geometrica? Ati ridicat ultimele date a recensamintului tarii noastre subjugata economic?

  La unul din liceele din Leova se preda cursul de economie in afaceri. Cu siguranta ar putea sa va organizeze niste ore VIP special pentru Dvs. chiar in incinta cladirii deplorabile din internat pentru senzatii mai tari. Ar fi bine sa faceti un update (o actualizare de date la Windows-ul vostru prafuit de altfel) mai ales la subiectele: "identificarea nevoilor", "costuri fixe si variabile", "rentabilitate economica". Cind zic "identificare de nevoi" nu ma refer la cele personale Domnilor, dar cele ale cetatenilor orasului.

  Schema Dvs. nu e complexa dragilor, e foarte simpla. Avem imunitate la cit de mult am fost prostiti pina acum de cei din virful piramidei aflata la 100 km. E vizibil cu ochiul liber atitudiunea Dvs. deosebita fata de acest proiect, scopurile si interesele (personale) financiare.

  Care e adevaratul motiv? Doriti sa salvati activele acestui complex de cladiri intr-o stare avariata? Oare asta sa fie motivul adevarat? Am dubii mari!

  De ce nu doriti oameni buni sa reparati cladirea, sa construti o fabrica (vedeti experienta altor firme din tara care ofera anumite servicii in strainatate) si sa oferiti noi locuri de munca oamenilor!? De ce nu doriti sa investiti intr-o scoala profesionala in domeniul IT care sa ofere servicii IT in strainatate (vezi experienta multor firme din acest domeniu din Chisinau). S-ar colecta cu siguranta mult mai multe impozite in raion decit fondurile de la budget pentru o noua scoala deschisa. Aceasta ar impulsiona si puterea de cumpararea, micsora somajul precum si spori pe termen lung natalitatea, fiindca gospodariile/familiile lucratorilor angajati in cimpul muncii vor dispune de anumite resurse financiare pentru a intemeia o familie.

  Sunt atitea granturi puse la dispozitie tarii, doar ca voi nu doriti sa lucrati! Da, ati citit corect. Nu doriti sa lucrati. Cind ultima data ati scris un business plan (nu copy paste din internet oameni buni), sa pregatiti un pachet ordonat de documente etc.?

  Doriti binele copiilor nostri? Oare? De ce atunci mai mult de jumatate de unitati de masura de personal sunt dedicate personalului de administrare a scolii? De ce nu oferiti sansa profesorilor din ambele licee sa isi mareasca numarul de ore didactice, iar costurile de administrare sa fie la fel sau chiar coresponzator ajustate la nr. de elevi? De ce nu oferiti aceste extra-fonduri deja liceelor existente? Sau nu e comform planului, smecherilor?

  De unde ati gasit finante pentru acest proiect? Sau cind trebuie, se gasesc? Sau va gasesc "ei" singuri pe voi, cind si "lor" le trebuie si voua "ceva" va trebuie? Cum s-ar zice, se intilneste cererea cu oferta.

  Dragi consilieri (cei cu propuneri), circul plinge dupa voi. Poate gasiti niste "sponsori" care sa va ajute sa deschideti un "circ" vizavi de piata sau in spatele monumentui? Ambele locuri sunt strategic amplasate. Miine poimiine si spitalul raional il veti duce la stadion sau pe malul Prutului, doar pentru "binele oamenilor, copilasilor nostri".

  Celorlati consilieri le doresc sa nu faca pact cu diavolul. Unii deja au facut-o.

 • #23

  Mariana (Thursday, 08 February 2018 22:46)

  Vasilică, dar cuvântul ”curvă” s-a scris, se scrie și se va scrie curvă pentru una care îmblă din bărbat în bărbat

 • #24

  Ștefan (Friday, 09 February 2018 01:01)

  Ignorați pe Mariana noi toți am înțeles cine este el sau ea ;) ignorați asta-i provacator care are idea de a transforma platforma și desculții noastre in piața de la Leova .... Natalia M va susținem !!!!!

 • #25

  Pentru Mariana de la Irina (Friday, 09 February 2018 01:37)

  „Mințile luminate discută idei, mințile mediocre discută evenimente, iar mințile mici discută oamenii.” — Eleanor Roosevelt

  Parinti, nu cedati! Aplica tehnica de deviere de la subiectul principal :)

 • #26

  Mariana (Friday, 09 February 2018 03:19)

  Irina, dar ce tehnică aplică Natalia ta când descriere”real” condițiile din internat și hotărăște ea cine deja trebuie să plece la pensie

 • #27

  Pentru Mariana de la Irina (Friday, 09 February 2018 03:42)

  Mai citeste inca o data mesajul de mai sus. O zi buna.

 • #28

  Mariana (Friday, 09 February 2018 05:02)

  Irina,sunt de acord că mințile luninate discută idei, dar din faptul că cineva discută idei încă nu rezultă că-s minți luminate. De acord?

 • #29

  Pentru Mariana de la Irina (Friday, 09 February 2018 05:04)

  Spor la citit inca o data :)

 • #30

  Mariana (Friday, 09 February 2018 05:50)

  Irina, recunoaște un adevăr: nu oricine discută o idee este o minte luminată

 • #31

  Max na milion (Friday, 09 February 2018 07:17)

  Pentru Mariana: Nu este deloc frumos ceea ce ai scris despre Natalia ! Din cuvintele tale se poate usor intelege ca esti o persoana frustrata si rautacioasa, si daca stii cum se scrie corect cuvintul ”curva”... ai inteles ce vreau sa-ti zic !!! O cunosc pe Natalia de pe bancile scolii, a fost o eleva pe nota 10, a absolvit la fel facultatea pe nota 10 si este o mama exemplara! Tu Mariana probabil nu ai copii, care vor trebui sa mearga la scoala primara - internat! Sa fi avut nu mai erai tu pentru ati scoate copilul pe ploaie, vint, ger sa mearga la cantina; sa fie supus riscului de a fi calcat de vreo masina in curba periculaoa existenta sau abuzat de vreo persoana social-vulnerabila care va trai in caminile din spatele institutiei!
  Nu trebuie instituita o scoala primara intr-un imobil vechi! Ce nu are statul bani sa constuiasca un imobil nou, cu conditii bune? Sa gaseasca si sa creeze conditii bune pentru copii, ei sunt viitorul tarii! Ce striga cei de la guvernare? ”SA ADUCEM EUROPA ACASA!!!” Pai stimate autoritati aduceti Europa acasa, dar nu ne alungati pe toti in Europa adoptind decizii gresite .

 • #32

  Mariana (Friday, 09 February 2018 12:49)

  Max, cunosc pe mulți care au terminat studiile cu 10, dar educația fiind de nota 2. Nu mi-o lăuda pe Natalia, că o conosc mai bine decât tine! Una e cum pare și alta-i cum e în realitate. Totul e pentru a căpăta careva dividente personale și nu mai (nu vreau să deschid mai multe paranteze, că o să-ți fie rușine că ai susținut-o).
  Dar dacă insiști pot să le înșir pe toate.

 • #33

  Pentru Mariana de la Irina (Friday, 09 February 2018 13:34)

  reciteste mai sus :)

 • #34

  Pentru Mariana de la Ion (Friday, 09 February 2018 15:19)

  Da pe tine se vede ca barbatul mai mult te bate decat te fu..e!

 • #35

  Для Ивана (Saturday, 10 February 2018 00:05)

  Ион. зовут её зовут Мару и трахоют не в ту дыру

 • #36

  .... (Saturday, 10 February 2018 00:14)

  Iata si fata adevarata a celor care cred ca mai bine ca autoritatile inteleg ce e mai bine pentru sistemul de invatamant...Rusine de asa exprimari pe o postare unde se discuta un subiect atat de sensibil !

 • #37

  ×, (Sunday, 11 February 2018 05:37)

  Omeni buni aici se descuta viitorul copiilor nostri nu ce se petrece in familiile voastre

 • #38

  Parinte C.Spataru (Monday, 12 February 2018 16:57)

  I mi pare foarte rau dar probabil copiii nostri nu se merita sa mearga nici la una din cele doua institutii din Leova. Sa spui cuiva si se va tine de burta cu cita usurinta dragi parinti suntem invirtiti pe deigete. Chiar credeti ca deschiderea unei scoli e in defavoarea dvs? De ce stringe institutia semnaturile noastre?A cui e interesul? Ginditiva de capcana scolilor private! Unii atita si asteapta ! Lasati statu sa ne intretina copiii prin pastrarea scolilor. Aparativa punctul de vedere!Alta sansa nu ve ti avea!

 • #39

  la fel un parinte, bastinas si simplu cetatean (Tuesday, 13 February 2018 13:09)

  Bai oameni buni, fratilor, orice schimbare mica sau mare psihologic oamenii se opun ca e o creare de discomfort, mai ales pentru cei trecuti de 30. Voi toti nu vreti pentru denumirea istorica de Internat si plus pentru distanta de maxim 500m. de piata. Cel mai mult se opun cei care au interes pentru ca pierd putin din finantare si agita aiurea parintii. Dar voi parintii ati intrebat directorii de institutii ce bugete administreaza ce fac cu banii copiilor vostri sau va intrebat vre-o data cum sa cheltuie banii. Nu. Atunci de ce intrebati de unde iau bani autoritatile.
  Acum referitor la finantare inclusiv si pentru d-na Grigoreanu cu mintile la cap:
  Astazi Guvernul poate finanta Scoala Primara chiar daca sunt copii insuficienti, ceea ce nu este valabil pentru un Gimnaziu, Liceu. Pentru ca daca la Gimnaziu/Liceu sunt putini copii atunci este riscul ca institutia sa fie inchisa, cum este si exemplul multor alte scoli inclusiv din raion.
  Deci reiesind din cele expuse financiar forbind inclusiv si pentru "economistu " doar Scoala Primara ca forma de organizare juridica poate atrage mai multi bani din partea Guvernului pentru investii si cheltuieli curente, bani apropo atrasi nu doar din impozitele leovenilor dar si a celor din Republica. Simplu vorbind banii pot fi adusi nu din buzunarul orasenilor, a consiliului raional, ci din BUGETUL DE STAT al RM.