/FOTO/ Încă unui originar din Leova i-a fost conferit titlul de OM AL ANULUI 2017, în domeniul culturii. AFLĂ CINE ESTE !!!

Raionul Leova este un adevărat făuritor al talentelor. Pe lîngă interpretul GUZ, prestigioasa revistă VIP Magazin, a decernat cu titlul de OM AL ANULUI 2017 și alt originar din raionul Leova.

Este vorba de pictorul și plasticianul Iurie Matei.

S-a născut pe 11 martie 1968 în s. Cazangic, raionul Leova. După Şcoala de pictură pentru copii din oraşul Leova (1981-1983) urmează Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală" (1983-1987), iar în anul 1995 absolvește Institutul de Stat de Arte, Facultatea Arte Plastice.

În anul 1987 debutează cu o colecţie personală în încinta Colegiului Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală" din Chişinău. În anii 1991,1992,1993,1994 are expoziţii personale în Galeria Decor din Odessa. În perioda anilor 1993-2002 are 12 expoziţii personale în Moldova, 20 de expoziţii reprezentative internaţionale şi 3 expoziţii reprezentative vernaculare.

Lucrările sale pot fi găsite în colecţii particulare din Canada, Federaţia Rusă, Franţa, Germania, Israel, Norvegia, Olanda, România, Republica Moldova, Republica Ucraina, Spania, Statele Unite ale Americii.

Iurie Matei este preşedinte al Clubului Naţional de Artă „Minerva" şi lector superior la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, iar din 2010 a deţinut funcţia de pictor-şef al Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov". Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. În 1999 lansează premiile „Iurie Matei" pentru literatură, arte plastice, muzică, teatru-film, mecenat şi management în artă. A iniţiat şi susţine financiar colecţia de cărţi „Gloria spiritum". A fost membru al juriului la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale, a semnat scenografia la mai multe spectacole de teatru şi film.

Pentru activitatea profesionistă a fost distins cu Setul de medalii Mihai Eminescu, oferite de Moldova Nord Bank, Premiul pentru Tineret, oferit de Primăria Municipiului Chişinău, Medalia Mihai Viteazul, oferită de Consiliul Judeţean Prahova, România, Premiul pentru scenografie, oferit de Uniunea Teatrală din Moldova. În 2010 i se conferă titlul onorific „Maestru în artă".

Opera lui Iurie Matei este înalt apreciată de public și de criticii de artă: „Rigurozitatea şi virtuozitatea cu care pictorul mînuieşte infinitele posibilităţi de exprimare plastică face ca din lucrările sale să se desprindă un întreg univers. Opera lui Iurie Matei s-a dezvoltat în spaţiul naţional al ţării sale şi s-a integrat fără echivoc în spaţiul universal al artei contemporane. Ea este şi va rămîne însă o evocare permanentă a datelor esenţiale ale unui spaţiu numit mereu ACASĂ", - consideră Eugenia Florescu.

 

sursa: moldovenii.md

sursa foto: facebook.com/ Iurie Matei, vipmagazin.md


Write a comment

Comments: 0