/FOTO/ Succesul vine cu fonduri europene: Sesiuni de informare la Leova și Vaslui

Secretariatul Tehnic Comun al Programului Operațional Comun România – Republica Moldova a organizat un seminar în localitatea Leova, iar miercuri, o acțiune similară va avea loc la hotelul Racova, din Vaslui. Sunt așteptați reprezentanți ai ONG-urilor, primăriilor și altor autorități publice interesate de accesarea finanțărilor europene.  

La finele săptămânii trecute, sala de ședințe a Primăriei Leova, din Republica Moldova, a găzduit o sesiune de informare pentru potențialii beneficiari de finanțare europeană prin proiecte transfrontaliere, inițiată de Asociația ”Pro Basarabia” din Huși, în colaborare cu autoritățile din Leova și cu susținerea consilierului raional Efrosinia Grețu.

Ion Negară, manager de proiecte europene și colaborator al asociației hușene, le-a prezentat primarilor de comune, reprezentanților de instituții publice și organizații nonguvernamentale tipurile de proiecte și modalitățile de finanțare de la Uniunea Europeană, activitățile eligibile și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească cei care pot depune cereri de finanțare.

Acțiunea s-a bucurat de un succes deplin, în condițiile în care Secretariatul Tehnic Comun al Programului Operațional Comun România – Republica Moldova urmează abia spre sfârșitul lunii să organizeze șase sesiuni de informare în aria eligibilă a proiectului, care se vor desfășura până în aprilie, doar în principalele orașe basarabene, respectiv Chișinău, Cahul și Bălți.

Între problemele ridicate de cei prezenți s-au numărat: slaba informare din partea autorităților centrale în privința proiectelor transfrontaliere; lipsa unor parteneri din dreapta Prutului; absența ghidurilor și a unor date de contact ale Secretariatului Tehnic Comun din Republica Moldova; lipsa de bani pentru cota de cofinanțare; obligația traducerii tuturor documentelor din proiect în limba engleză; termenul scurt pentru întocmirea documentației stufoase a proiectelor, acestea trebuind să fie depuse la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iași, pentru evaluare, până la 7 mai 2018, ora 16, ora României. Cu toate aceste neajunsuri, participanții s-au declarat optimiști și dornici să acceseze proiecte.

Această sesiune vine în continuarea celei desfășurate la Huși, la finele lunii ianuarie, care a permis unor primari din județul Vaslui și raionul Leova să se întâlnească, să se informeze și să stabilească de comun acord proiectele pe care urmează să le acceseze.

Miercuri, 14 februarie, precum și pe 4 aprilie, Secretariatul Tehnic Comun al Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 va organiza o sesiune de informare chiar la Vaslui, mai exact la hotelul Racova, între orele 9-14.

Trebuie spus că Uniunea Europeană (UE) finanțează Programul Operațional Comun România-Republica Moldova prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), care se adresează zonei aflate la frontiera dintre România și Republica Moldova și care vizează evoluția către o regiune de prosperitate și bună vecinătate, realizată prin acțiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre și nemembre ale UE care se învecinează. Alocarea financiară a UE este de 81 de milioane de euro. Cofinanțarea minimă pe care trebuie să o asigure cele două țări este de 10%.

 

sursa: obiectivvaslui.ro

sursa foto: facebook.com/Plugaru Stefan


Write a comment

Comments: 0