/FOTO/ Un drum care unește raioanele Leova și Hîncești, ar putea fi reparat în acest an. IATĂ DESPRE CE PORȚIUNE ESTE VORBA!

Săptămâna viitoare, Ministerul Economiei și Infrastructurii va prezenta harta drumurilor locale și naționale, care vor fi reabilitate în acest an din banii acumulați în Fondul Rutier, dar şi din cei oferiți de partenerii externi. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Andrian Candu și ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, în urma unei vizite de lucru în raionul Hâncești. Primarii de acolo au cerut ca reabilitarea drumurilor să fie o prioritate pentru Guvern și Parlament.

Traseul Leova-Leușeni, cu o lungime de 40 de km, care leagă zece localități din raioanele Leova și Hâncești, este primul pe listă.

 

«Avem un drum să-i spunem practic impracticabil. Este un drum care străbate centrul localităților. Acest drum este unul strategic până la urmă», a menţionat primar satul Cioara, raionul Hâncești, Elena Lambos.

 

«Din satele din Leova să ajungi până la vama Leușeni primprejur, peste Hâncești, trebuie să traversezi o distanță de 100-110 km. Mergând pe acest drum noi economisim 60 de km», a spus Ghenadie Buzu, președintele raionului Hâncești.

 

Și drumul Hâncești-Lozova-Călărași, distrus de camioane, necesită a fi reparat.

 

«Drumul practic este de o mașină și jumătate. Accidente chiar și zilele acestea s-au produs, mașinile ferindu-se una de alta prin nămol», a precizat Liliana Musteaţă, primar comuna Bobeica, raionul Hâncești.

Rămâne ca autorităţile centrale să decidă cum vor repartiza cele peste patru miliarde de lei destinate acestor lucrări.

«Din momentul acesta toată responsabilitatea cade pe umerii dvs, pentru că va trebui să faceți planul de activitate, să găsiți contractorii, să găsiți materiale. Avem de făcut 1.000 de km, dacă noi o să reușim să facem 300-400 va fi o realizare destul de bună, dar trebuie să o facem», a specificat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu i-a îndemnat pe primari să se grăbească pentru a nu lăsa lucrurile pe ultima sută de metri.

«În momentul în care va fi dat startul să începeți să identificați carierele de unde să vă faceți achizițiile. Să nu ne trezim în luna septembrie-octombrie că încă nu s-au încheiat achizițiile sau suntem la jumătate de construcție și nu mai reușim până la sfârșitul anului, că deja vine iarna», a declarat Andrian Candu.

Până la sfârșitul acestui an, vor fi finalizate lucrările pe șantierul Hâncești-Lăpușna, deschis în 2014.

 

Sursa: publika.md


Write a comment

Comments: 2
  • #1

    Vio (Saturday, 17 February 2018 02:01)

    Drumul ar putea fi reparat . Ba ce ideie buna ! Cine dracu și-a adus aminte ca mai trebuie făcut un drum . O rovinieta pe luna coste vreo 350 de lei pentru o masina străină pe an ar iesi 4000 de lei vreo 180 de euro pe cand in Elvetia rovinieta pe an este 40 de euro. Si aia au drumuri bune si cu 40 de euro la noi cu 180 si ce drumuri avem . Sunt cetățean al Republicii Moldova am masina cu numere Ro si mi sa spus la vama ca nu pot conduce in RM dacă nu am alt permis . Conduc această mașina mai aproape de 2 ani am cauciucuri bune si am fost de 2 ori în Rm și mi-am spart rotile de 2 ori. Unde is banii

  • #2

    Ghenadie (Saturday, 17 February 2018 17:00)

    Chiar cunosc portiunea de drum ca si majoritatea din r.Leova sau Hincesti.Ideia e supe mii interesant daca va fi pusa in practica....politicienii nostri adesea dau promisiuni desarte,respectiv presedintii de raioane si primarii.Suntem satui de vorbe goale vrem fapte concrete.