CSM a aprobat astăzi cererile de demisie a 3 judecători. UNUL DIN EI ESTE DIN RAIONUL LEOVA!

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat astăzi demisia din funcția de judecător a trei persoane din diferite instanțe. Chiar dacă aceștia au indicat în cereri motive personale, membrii CSM s-au întrebat dacă plecările lor nu au legătură, totuși, cu inițiativa autorităților de a modifica condițiile de pensionare a magistraților.

Astfel, din funcția a plecat Ion Goncearuc de la Judecătoria Soroca. El a fost numit judecător în anul 2000 și a activat la Judecătoria Florești și la instanța din Soroca. Membrii CSM au apreciat munca depusă de magistrat și au remarcat că regretă plecare sa.

De asemenea, și-a dat demisia Valeriu Efros. El a fost numit în funcția de judecător în anul 1996, iar din anul 2015 este magistrat la Curtea de Apel Chișinău. De asemenea, acesta a activat în calitate de magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru și vicepreședinte al aceleași instanță. În cererea semnată, Efros a indicat că se concediază în legătură cu pensionarea sa.

În timpul examinării cererii, membrii CSM s-au întrebat dacă demisia vine după apariția noului proiect de modificare legislativă privind pensionarea judecătorilor. Aceștia au mai spus că dacă modificările vor fi aprobate, cu regret, mulți magistrați vor părăsi sistemul.

Tot astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat demisia din funcție a judecătorului Petru Vacula de la Judecătoria Cimișlia. Acesta a indicat în cerere că demisionează din motive de sănătate. Petru Vacula a fost numit în funcția de judecător în anul 2005. Acesta a activat la Judecătoria Leova, iar din data de 3 noiembrie 2017 este vicepreședinte al Judecătoriei Cimișlia.

Recent, CSM a aprobat demisia altor trei judecători. Conform unor surse din sistemul judecătoresc, deciziile acestora au fost influențate de inițiativa legislativă prin care autoritățile propun ca pensiile judecătorilor să fie, totuși, stabilite în baza Legii privind sistemul public de pensii, dar nu după o formulă specială cum este în prezent.

 

sursa: bizlaw.md


Write a comment

Comments: 0