Moldova între încredere și dezamăgire politică: IATĂ CE AU DECLARAT MAI MULȚI LOCUITORI DIN LEOVA PENTRU RADIO EUROPA LIBERĂ!

Valentina Ursu în dialog cu locuitori din Leova:

Deseori aud voci care spun că oamenii care fac legea sunt preocupați cel mai mult de legea electorală și o schimbă în funcție de cum le convine momentul politic. Interlocutorilor cu care discut în fiecare săptămână le vin în minte momentele când deputații trec de la un partid la altul fără pic de rușine, fără pic de personalitate, fără pic de respect și fără nicio idee clară. Importantă este funcția publică și interesul personal – asta constată cetățeanul de la firul ierbii. Despre o Moldovă între încredere și dezamăgire politică vorbim la acest sfârșit de săptămână, după buletinul de știri.

La Leova, o localitate situată la 100 de kilometri de capitala Republicii Moldova, mai mulți oameni cu care am discutat ocazional vorbesc despre două lumi paralele – a politicienilor înstăriți și a oamenilor simpli, care o duc de azi pe mâine.

Cetățenii cred că e vina sistemului care le permite escrocilor să ajungă la putere pe spinarea celor needucați și deci ușor de manipulat.

Iată vocile celor care vorbesc despre paradoxul folosirii de către majoritatea politicienilor a oamenilor simpli, cei cărora le-au luat demnitatea și i-au mințit. Ei sugerează că nu e vorba despre nicio ură, e vorba despre a spune adevărul.

– „Eu poimâine tot plec.”

Europa Liberă: Unde plecați?

– „În Europa, să lucrez, că am 59 de ani pe 60 și mă duc să fac o copeică, că aici…”

– „E imposibil. Poți să lucrezi și ziua, și noaptea și nu câștigi nimic. Trebuie de dat jos tot Parlamentul.”

– „Revoluție trebuie de făcut!”

Europa Liberă: Atât de mult e lumea înrăită?

– „Lumea tare au înrăit-o, că acela are de lucru, dar celălalt n-are de lucru.”

Europa Liberă: Tot dvs. i-ați trimis acolo, în vârful puterii…

– „Nu i-am trimis noi…”

Europa Liberă: I-ați ales! O dată la patru ani mergeți și votați.

– „Voi i-ați ales, nu noi! Se duce un țăran și-i dă 200 de lei ș-apoi pe urmă patru ani suge degetul. Azi i-a dat 200 de lei ori o găină acolo și el îi ia, că aiștia-s buni, dar pe urmă, patru ani întreabă: „Ei, pentru ce am votat eu asta?”…”

 

– „Ei îs milionari acolo toți. Deputații îs milionari și lor… ce face populația lor li-i…”

Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. deputat, ministru, ce ați face, în primul rând?

– „În primul rând, să facem ordine în justiție, să facem ordine în țară. Aista de la Bielorusia…”

– „Lukașenko…”

– „Un mic Lukașenko ne trebuie și în vreo câteva luni o să fie ordine!”

– „Da!”

– „Că aici țara îi de cumetri și toți acolo-s legați…”

– „Nani, cumetri…”

Europa Liberă: Dar Dvs. când mergeți să votați, votați omul, partidul, programul, promisiunea? Ce votați Dvs.?

– „În timpul alegerilor contează partidele, dar după ce s-au terminat alegerile, partidele celea trebuie să lucreze pentru populație, dar ei continuă cu partidele lor să promoveze oamenii lor și să acapareze toate posturile principale. Pe cumetri, fini, pe toți îi atrag acolo, la grămadă.”

– „Că-i țară de cumetri.”

Europa Liberă: Și încotro, Moldova? Pe ce cale merge, unde ajunge?

– „În groapă!”

– „Nu știu, nu știu unde ajunge.”

– „În groapă!...”

Europa Liberă: Iată, Leova și Republica Moldova în următorii zece ani cum o să arate?

– „Eeee… cum o să arate?”

– „Dacă vor fi schimbări în conducere, poate s-a schimba ceva, dar acum bandiții îs la putere…”

– „Îi de dorit tineri băieți, tineri, capabili, dar nu aiștia, ei îs milionari și lor li-i într-un loc, nu-i interesează. Ei au sute de hectare de terenuri, cu livezi, viță-de-vie, perje, vinzavoade (fabrici de vinuri) au ale lor proprii și…”

– „Din sărăcie omul, dacă nu-i ajută țara, el pierde încrederea.”

Europa Liberă: Dar știți că era o vorbă: „Înainte de a întreba ce poate să-ți ofere țara ție, întreabă-te ce poți tu să-i oferi statului”?

– „Eu pot să ofer și am oferit. Și acum deja îs la pensie și tot muncesc pentru statul ista.”

Europa Liberă: Pe ce cale merge Republica Moldova?

– „Pe o cale cam nu dreaptă merge. Trăim din ce în ce mai greu, pensiile îs mici. Iaca, șed și mă chinui cu vreo două semințe la piață; sănătate nu-i, să fie oleacă mai bine, măcar pensia să ne-o mărească oleacă.”

Europa Liberă: O dată la patru ani vin politicienii și vă promit o viață mai bună…

– „Promit așa, vin cu gazete numai și citim promisiuni, dar nimic nu se vede.”

Europa Liberă: Dvs., alegătorul, puteți să-l responsabilizați pe politician și să-i cereți să demonstreze fapte, nu vorbe?

– „Sunt oameni care-s mai mari ca noi și pot să facă ceva, dar noi, de la țară, ce putem să facem?”

Europa Liberă: Dvs. sunteți cu buletinul de vot în mână.

– „Păi, da. Credem și noi într-înșii, da, că spun că au să facă, dar nu vedem nimic așa bun.”

– „Eu ca o femeie simplă, dacă îi spun la omul ista că-i sămânță de pătrunjel, îi dară. Nu pot să-i spun că-i de buruian sau de alt fel. N-aș putea să mint omul chiar așa, să fiu așa de învățat și să pot să-i promit omului că o să fac, dar pe urmă să nu fac. Eu, dacă i-am spus omului că vin să cumpăr pește, pește am cumpărat; nu pot să aduc altceva acasă. Așa și ei ar trebui să facă, tot așa.”

Europa Liberă: Dar e greu astăzi să faci diferență între adevăr și minciună?

– „Se înțelege că-i foarte greu, că nu poți să știi omul, că vorbește frumos, dar pe urmă unde se duce nu-l mai vedem. Și ne chinuim. Iaca, am pensie 1.000 de lei, dar îs bolnavă și-mi trebuie mai mult de 1.000 de lei pentru medicamente.”

Europa Liberă: Când o să vină iarăși să vă ceară votul, o să votați omul, o să votați promisiunea, o să votați programul, o să votați…?

– „Noi o să votăm hârtia ceea pe care ne-o arată în față, că au să facă atâtea și atâtea, dar pe dânsul nu-l mai credem de-acum.”

– „Parlamentul fură, toți îs hoți. Au promis că au să ne facă drumul Leova-Pogănești-Leușeni, de-amu gata, s-a anulat, că au zis că nu-s resurse și așa o să rămânem cred că până o să vină americanii.”

Europa Liberă: De ce trebuie să vină cineva să facă?

– „Trebuie să facem noi, al nostru, noi. Noi! Eu n-am fost nicăieri la lucru peste graniță; n-am fost și acum nici nu mă mai duc, dar oamenii ar trebui să stea aici, acasă, să ceară. Doar scrie și în Biblie: „Cere și ți se va da; bate la ușă și ți se va deschide”, dar ai noștri se duc, că aici nu-s plătiți. Se duc și se duc. În Filipeni, în sat la noi sunt vreo 40 de case goale. S-au dus și șed casele, și nu vin oamenii.”

Europa Liberă: Și dacă continuă acest exod, continuă să plece lumea, ce viitor are satul, statul, Leova, Republica Moldova?

– „Eu văd numai în minus. Până când n-o să fie schimbat ceva, să aducă un alt conducător din alte state, care să facă treabă…”

Europa Liberă: Dar cine să aducă? Cetățenii sunt cei care au buletinul de vot în mână și decid o dată la patru ani.

– „Și? Ei fac legea pentru noi, dar pentru dânșii nu există lege. Ne-au învârtit cum au vrut și ne învârtesc, și încă au să ne învârtească…”

Europa Liberă: Ce promisiuni trebuie să vă facă politicienii, ca să vă câștige simpatia?

– „Ce o să le spunem, n-au să facă. Ei trebuie toți închiși așa într-un strat interesant și tot de uitat la vreo săptămână – au să facă politică acolo, fără mâncare, fără nimic. Închiși așa bine și las’ să facă politică, că ei fac politică, dar noi suferim.”

Europa Liberă: Dar cetățeanul Republicii Moldova e conștient că, o dată la patru ani, el decide soarta celor care trebuie să guverneze?

– „Păi, dar de ce?... Dacă mă pune pe mine acolo, mă alege, trebuie să fac așa după cum conduc ceilalți, ei spun: „tu fă așa…”. Eu văd că Dodon aici, el nu poate să facă nimic. El numai ține pecetea în mână, dar aiștia îi spun: „pune-o și iscălește” sau „n-o pune”, „pune-o sau n-o pune”…”

Continuare pe pagina Radio Europa Liberă...


Write a comment

Comments: 0