Până la sfârşitul acestui an, în penitenciarul numărul trei din Leova va fi deschis un bloc nou cu peste 100 de locuri

Până la sfârşitul acestui an, în penitenciarul numărul trei din Leova va fi deschis un bloc nou cu peste 100 de locuri. Acesta este construit după standardele europene şi vine să soluţioneze, problema suprapopulării puşcăriilor din ţară. Tot în 2018, vor fi renovate două blocuri de la Penitenciarului pentru minori Goian. Despre aceasta a anunţat şeful Departamentului Instituţiilor penitenciare, Aureliu Suhan, care a prezentat, în ajun, un raport de activitate.

La Penitenciarul numărul 10 din Goian, lucrările de reparaţie a două blocuri au început în 2015. Potrivit şefului de şantier, sălile de studii, dar şi dormitoarele vor fi dotate cu camere de supraveghere, dar şi cu detectoare de incediu. Pentru lucrările de renovare, statul va cheltui până la trei milioane de euro.

"Reţelele exterioare sunt pregătite deacum 95%, au rămas testările, ca atare eu cred că o scoatem în capăt până în septembrie. Materiale folosim conform cerinţelor în construcţie", a spus şef de şantier, Andrei Gulpe.

"Acum, orientaţi spre respectarea tuturor regulilor Uniunii Europene, sunt impuse alte condiţii şi tot acest proces se face doar spre binele deţinuţilor care în viitor vor fi membri ai societăţii şi trebuie să-i educăm", a spus şeful penitenciarului nr.10 Goian, Liuba Jignea-Suveica.

Până la sfârşitul anului va fi dat în exploatare şi noul bloc al penitenciarului din Leova, cu o capacitate de 110 locuri. Valoarea totală a investiţiilor este de aproape 13 milioane de lei. Totodată, instituţiile penitenciare vor fi dotate cu utilaje moderne de depistare a obiectelor şi substanţelor interzise în închisori.

"Graţie faptului că numărul contracarărilor a crescut, nouă nu ne rămâne decât să ne organizăm să încercăm a ne dota sistemul penitenciar cu diferite mijloace şi tehnologii informaţionale vizavi la depistarea, contracararea obiectelor interzise în sistem", a spus şeful Departamentului Instituţii Penitenciare, Aureliu Suhan.

Potrivit statisticilor oficiale, la 1 aprilie 2018, în penitenciarele din ţară se aflau peste 7500 de deţinuţi, cu aproape 400 mai puţin decât la aceeaşi dată a anului trecut. 

 

sursa: canal3.md


Write a comment

Comments: 0