Alexandru Bujorean, unul din potențialii candidați pentru funcția de deputat, A DECONSPIRAT O SCHEMĂ DE TRAFIC CU FIINȚE UMANE

Optsprezece cetățeni ai R. Moldova solicită ajutor pentru a scăpa din ghearele traficanților de carne vie. Aceștia spun că au fost ademeniți cu salarii mari, dar, ajunși în Portugalia, s-au trezit exploatați prin muncă pe o plantație de măsline, cazați în condiții mizere și fără bani. 

Cazul a fost făcut public de Alexandru Bujorean de la Leova, care susține că a fost contactat de acest grup de cetățeni moldoveni pe 4 ianuarie curent. Bujorean a semnalat problema autorităților, dar afirmă că nu a primit niciun răspuns deocamdată. 

Bujorean declară că a sesizat Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene precum și Ministerul de Interne:

„La data de 4 ianuarie, am fost contactat de un grup de cetățeni moldoveni, unii dintre ei originari de la sudul Republicii Moldova, care m-au informat că se află în localitatea Vidigueira, districtul Beja, Portugalia, și că de mai bine de o lună sunt exploatați prin muncă la o plantație de măsline din acea regiune.

Au ajuns acolo prin intermediul unei „agenții de angajare” din Chișinău, care le-a dat asigurări că vor putea munci „legal", cu pașaportul biometric.

 

Profitând de situația financiară precară a persoanelor în cauză, dar și de lipsa de cunoștințe a unora, care nu știau sau nu doreau să știe că pașaportul biometric este un instrument doar de circulație și nicidecum de angajare, reprezentații „agenției" au transportat aceste persoane în Portugalia, pe unii în localitatea Vidigueira (este vorba de aprox.18 persoane din grupul care m-a contactat), pe alții în localitatea vecină Beja.

Persoana care i-a transportat se numește Alexei Arnaut și el de fapt este „agenția" în componență deplină sau reprezintă interesele unei grupări specializate în traficul de ființe umane, iar după spusele cetățenilor noștri, acesta i-a „transmis" unei familii de cetățeni români (Marius și Elena), care i-ar fi achitat pe „cap" de moldovean 100 euro. Scump costăm, nu?

Dar pentru ei calvarul abia începea.

Muncă silnică, umilințe, înjurături, cazarea câte 6 persoane în cameră (vedeți în poze în ce condiții), duș doar cu apă rece, în condițiile când noaptea, atunci când muncitorii revin de la muncă, temperatura e de 1-2 grade Celsius. 

Hainele acestora nu reușesc să se usuce după spălare, astfel încât muncesc zilnic în haine ude.

Dar cel mai grav că nici pomină de venitul promis.

Inițial, din plata de 35 de euro pe zi li s-a oprit „taxa agenției" de 300 de euro (100 euro de aici sunt cei care i-a primit responsabilul de trafic și pentru care trebuie să îi răscumpere familiei române fiecare muncitor), apoi 50 de euro pentru cazare și șmecheria cea mai mare: salariul li se achită obligatoriu în fiecare miercuri. De ce?

Pentru că, după o lună de exploatare, practic fiecare moldovean caută modalități să plece: unii fug, alții își rezervează locuri în autocarele spre Moldova, iar aici rudele le plătesc transportul.

Și atunci când pleacă nu pot lua plata pentru muncă pentru că SALARIUL SE ACHITĂ MIERCURI, DAR TRANSPORTUL MERGE DOAR DUMINICA.

Pleacă unii, iar șmecherii de la „agenție" peste o anumită perioadă aduc o „partidă" nouă de robi moldoveni care încep același cerc vicios și peste câteva săptămâni, istoviți, chinuiți și neplătiți, fug acasă ca să facă loc altora.

La data de 4 ianuarie m-am adresat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ministerului Afacerilor Interne.

Astăzi, am încercat să aflu la ce nivel de examinare este adresarea mea, însă nici la Centrul de Apel al MAEIE (022788722) și nici la serviciul de examinare a petițiilor a MAI (022255300), nu mi-a răspuns nimeni.

Nu că ar fi omis termenul de examinare, dar în acest caz e nevoie de viteză, pentru că oamenii suferă zilnic”.

 

sursa: ziarulnational.md


Write a comment

Comments: 0