Circumscripția 41, Leova / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 41 include localitățile din r-nul Leova: orașul Leova, Iargara, Băiuș, Beștemac, Borogani, Cazangic, Cupcui, Filipeni, Hănăsenii Noi, Romanovca, Sărata Nouă, Sârma, Tigheci, Tochile-Răducani, Vozneseni. Din Cantemir: Antonești, Baimaclia, Capaclia, Câietu, Cârpești, Cociulia, Enichioi, Haragâș, Lărguța, Lingura, Pleșeni, Porumbești, Sadâc, Șamalia, Tartaul, Toceni, Vișniovca.

1. Efrosinia Grețu, candidată PDM

Este preşedinta Organizaţiei Teritoriale PDM Leova, Efrosinia Grețu. În 2007 a devenit vicepreședinta raionului Leova. În 2011 este numită în funcția de președintă a raionului Leova. Ulterior, în 2014, candidata ajunge deputată în Parlamentul Republicii Moldova și peste un an își dă demisia. În prezent, este consilieră raională Leova.

Potrivit moldovacurata.md, în 2014, s-a achitat din bugetul local 6 mii de lei pentru un articol în ziarul „Literatura şi Arta” pentru lustruirea imaginii președintei raionului Leova de atunci, Efrosinia Grețu.

Conducătoarea grupului de inițiativă este Marina Marin, șefa Biroului de Probațiune Leova. Membre ale grupului este Maria Tipa, șefa Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă și Svetlana Sîrghi, asistentă medicală igienist Centrul de Sănătate Publică Leova.

 

 

2. Aliona Briceag, candidată PSRM

 

Aliona Briceag este consilieră raională Leova, dar și profesoară de biologie-chimie. Briceag a fost surprinsă de mai multe ori împărțind daruri de la președintele Igor Dodon în raionul Leova.

3. Andrei Trandafir, candidat al Partidului Politic "Șor"

 

Andrei Trandafir are 40 de ani. Este electrogazosudor, potrivit listei candidaților pe circumscripțiile uninominale propusă de partidul lui Ilan Șor. În prezent, candiatul este consilier raional. Acesta a ajuns în consiliu din partea Partidul Popular „Partidul Nostru”, însă a migrat la Partidul Politic Șor. Acesta a făcut serviciul penitenciar la Penitenciarul nr. 3 Leova (avea grad de plutonier) și ulterior a ieșit la pensie.

4. Alexandru Bujorean, candidat independent

 

Alexandru Bujorean a fost vicepreședintele PLDM până la sfârșitul anului 2018. În această campanie electorală, Bujorean este susținut și promovat de PL. A candidat la alegerile locale din 2015 pentru primăria orașului Leova.

În trecut, Bujorean a mai fost președintele Organizației Teritoriale a PLDM. A fost șef-adjunct al Oficiului Teritorial Hâncești la Cancelaria de Stat a Republicii Moldova. Înainte de asta, candidatul a fost preşedintele Uniunii Teritoriale Leova a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „AGROINDSIND”.

5. Sergiu Butuc, candidat al Partidului Nostru

 

Sergiu Butuc este vicepreşedintele raionului Cantemir. Este preşedintele Organizaţiei Teritoriale Cantemir, jurist. A ajuns în funcție pe listele PCRM. Candidatul, primarul orașului Cantemir și 18 din 24 de organizații primare ale PCRM au părăsit PCRM și au aderat la Partidul Nostru. Un membru al grupului de inițiativă este Eugeniu Mutaf, primarul orașului Iargara. Alt membru este Andrei Onoico, directorul Centrului de Sănătate Sărata Nouă, Leova. Alt membru este un consilier PPPN al comunei Tigheci, Mihail Matcin. O altă membră este directoarea bibliotecii din s. Lingura, Cantemir, Irina Bîzu.

O altă membră a grupului de inițiativă este consiliera PDM din comuna Pleșeni, Cantemir, este Svetlana Dutcă.

6. Vladimir Putregai, candidat al blocului ACUM

 

Vladimir Putregai este primarul satului Cociulia din partea PLDM. Candidatul este susținut de către unioniștii din Partidului Politic Democrația Acasă. Anul trecut, satul Cociulia a adoptat Declarația de Unire cu România. Candidatul independent Alexandru Bujorean din aceeași circumscripție ar fi cerut blocului ACUM retragerea lui Putregai pentru că „cel din urmă ar avea șanse minime să învingă exponenții PD-ului la Leova și Cantemir”.

Un membru al grupului de inițiativă este Vladimir Diulgher, consilier local PLDM în primăria comunei Tigheci.

7. Savițchi Stepan, candidat independent

 

Deocamdată, nu am găsit nicio informație despre acest candidat.

 

sursa: moldova.org


Write a comment

Comments: 0